Добре е, че макар и със закъснение, имаме българска позиция за Сирия, която се вмества в най-общи линии в позицията на страните от ЕС и НАТО.

По-добре късно, отколкото ....

Но в нея прозират доста прекалени "застраховки" и излишни словесни памперси, които при всички случаи ще бъдат забелязани от нашите съюзници. Според мен - в тази част на текста се чувства влиянието на Дондуков 2.

Прави силно впечатление терминът "ограничен" пред удар - показател за свръхпредпазливия подход. Този термин не значи нищо и единственото, което добавя към текста е неувереност. Той е нещо като въздишка, като опит да се принизи значението на акцията на американските ВМС - класика от техниките за "снишаване", което нашето управление винаги избира, когато не може да съчетае желано с действително.

Позоваването рано в текста на ЕС е отново опит да се прикрием като национална позиция зад общата европейска, с надежда Русия да забележи, че ние нямаме особена национална позиция, а просто повтаряме общата.

Колеги, разбирам, че трябва да отчетете мнението и страховете на президента Радев "да не дразним Кремъл". Но във всяка позиция трябва да има гръб, ясна конструкция и език - не е нужно да "бягаме" пред вятъра, но прекомерната условност и подвижност не е признак на увереност.

Надявам се, че при редовно правителство нещата ще се изчистят.

Добре е, че все пак накрая и ние заехме "силиконова" позиция.

Коментарът на Илиян Василев е от профила му във Фейсбук. Той е по повод позицията, публикувана на сайта на МВнР за ударите на САЩ в Сирия.