Точно на входа на „Международен панаир Пловдив“, на мястото на сегашната Първа палата, да бъде построена нова опера. Теренът да остане собственост на Панаира, парите да дойдат от държавата и от общината. И за да стане това по-лесно, Общинският съвет на Пловдив да приеме предложените от държавата 20% от акциите на Панаира.

Така звучи накратко планът, който представиха кметът на Пловдив Иван Тотев и бившият министър на културата Вежди Рашидов – и двамата представители на ГЕРБ, заедно с мажоритарния собственик на Панаира и лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов. (Вижте по-долу видео от изявленията на Тотев, Гергов и Рашидов.)

Само преди девет месеца обаче Общинският съвет отхвърли предложените от държавата 20,63% от акциите и то с решаващите гласове на ГЕРБ. Кабинетът предложи останалите държавни 29% на община Варна, за да може тя да ги размени срещу притежаван от Георги Гергов имот в центъра на града, известен като „Дупката“. Гергов притежава останалите 50,37% от Панаира и тази схема би го направила собственик на общо 80%. Така акциите на Пловдив не биха имали никакво значение, защото Гергов ще може да увеличава безпроблемно капитала и да стане почти едноличен собственик. Друг проблем идваше от това, че терените са обезпечение по 30-милионен заем в евро на Българската банка за развитие към Панаира.

Опера край реката

Сега уплавляваната от ГЕРБ община стана изведнъж защитник на сделката. За целта се появи идеята върху терен на Панаира да бъде построена нова зала на Пловдивската опера.

Надяваме се Общинският съвет да даде положителна санкция. По този начин община Пловдив да влезе като партньор в „Международен панаир Пловдив“, обясни кметът Иван Тотев.

Според него инициативният комитет за изграждането на нова опера бил разгледал 9 подходящи терена, но сред тях единственият подходящ се оказал в рамките на Панаира. За целта сега общината, държавата и ръководството на Международния панаир – в лицето на Георги Гергов, подготвяли тристранно споразумение. Община Пловдив приема акциите, държавата осигурява пари за строежа, а Гергов дава право на строеж.

„Много е важно влизането на община Пловдив в това партньорство, защото това ще даде възможност за публични инвестиции в територии, които в момента са изцяло извън патримонуима на общината“, каза Тотев.

„Патриот местен“

Правото на строеж според закона е със срок от пет години. Ако в този срок, все пак, държавата и общината не успеят да осигурят пари за опера, теренът си остава собственост на Панаира, а Гергов евентуално си остава почти едноличен собственик.

„Ако не се построи опера, то си остава собственост на Панаира. Не се прави опера, теренът си остава на Панаира. Моля да го напишете ясно и точно“, каза Гергов пред журналисти.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов му благодари лично за патриотизма.

„Аз му благодаря, че той откликна много добронамерено към идеята – като патриот местен, пловдивски. Като отделиме 15 милиона от всеки бюджет, след три години имаме една прекрасна опера. Удариме ли първата копка, смятайте, че Пловдив ще има опера“, допълни Рашидов.

Той не обясни от чие име поема ангажимента:

„Аз, разбира се, ако съм министър, ще ги намерим парите“.

Сагата с Панаира започна през 2006 г., когато общинският съвет в Пловдив учреди смесеното дружество „Пълдин туринвест“ заедно с Георги Гергов. Тогава „Пълдин туринвест“ поглъща 22 общински имота, сред които знакови къщи в Стария град, с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева.

Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ - 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника.

По-късно "Пълдин туринвест" купува малко над 50% от Панаира. В момента община Пловдив притежава 23,89% в „Пълдин туринвест“ и е напълно безгласна буква както в тази фирма, така и в „Международен панаир Пловдив“ АД. 

Тази сутрин е била проведена среща на разширения председателски съвет на Общинския съвет в Пловдив. "За" извънредната точка са гласували ГЕРБ, БСП и патриотите. Единственото възражение е дошло от "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева, част от Нова Република, която обаче не влезе в парламента.