Русия разполага с данни, че в Сирия се готвят нови провокации, цел на които са обвинения срещу сирийските власти в използване на химически оръжия, заяви Владимир Путин на пресконференция в Москва след срещата си с италианския си колега Серджо Матарела.

"Имаме информация от различни източници, че подобни провокации - аз по друг начин не мога да ги определя - се готвят и в други райони на Сирия, в това число и в предградията на столицата Дамаск, където се планира да подхвърлят някакво вещество и да обвинят официалните власти", посочи господарят на Кремъл. 

Русия ще иска официално разследване на инцидента с предполагаемото изпозване на бойни отровни вещества в Сирия, добави той. 

Както е известно, през миналата седмица при химическа атака в Ибдил бяха убити около 100 души. Западът е убеден, че зад престъплението стои диктаторският режим на Башар Асад. Но Москва го защитава като съюзник. 

Днес в италианския град Лука външните министри на седемте най-развити страни в света посочиха с пръст Башарл Асад за извършител на ужасното престъпление, но не наложиха нови санкции срещу Русия, защото искат да изчакат разследването за извършителя и подбудителя на трагедията в Ибдил.

"Считаме, че подобно действие е достойно да бъде официално разследвано", подчерта Путин. "Ще се обърнем официално към Международния съд в Хага и ще призовем международната общност внимателно да разследва проявите и в зависимост от резултатите на разследващите ще вземем решение", добави той.

Тази вечер в Москва пристига държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който след срещата в Лука, Италия, обяви, че Русия е частично отговорна за престъпленията в Ибдил и бе категоричен. "Москва да избира - или САЩ, или Асад." Очаква се утре той да разговаря с Путин, въпреки намеците на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че едва ли ще бъде приет от президента.