Съветът за сигурност на ООН не успя дори да осъди атаката с химически оръжия в Сирия на заседанието си тази нощ, след като Русия наложи поредно вето, съобщи Си Ен Ен.

Резолюцията осъжда десетките убити, предполагаемо с нервнопаралитичния смъртоносен газ зарин, и призовава съюзниците на Москва в разкъсаната от война държава да помагат на международното разследване на събитията. 

Това е осмото вето, наложено от страна на Русия на резолюция за Сирия от началото на гражданската война там.

Американската посланичка на САЩ към ООН Ники Хали коментира пред Съвета:

"С това вето Русия каза "не" на отговорността, Русия каза "не" на кооперацията на разследването на ООН, Русия каза "не" на поддържането на мира в Сирия, Русия избра да бъде на страната на Асад дори когато останалата част на света, дори Арабският свят, се събра заедно, за да осъди убийствения режим."

Това е най-сериозният сблъсък между двете световни сили по темата. Москва възрази остро срещу прецизния ракетен удар на САЩ срещу сирийската въздушна база, от която се смята, че е нанесена химическата атака. Дипломатите казват, че руските представители са били на косъм да предложат своя резолюция, която осъжда удара на САЩ в Сирия през миналата седмица.

Китай, който досега е подкрепял всяко вето на Русия по темата преди, този път се въздържа. Боливия пък подкрепи Русия, но техният глас няма силата на вето.

"Основният проблем е, че черновата на резолюция, подготвена от Тройката (САЩ, Великобритания, Франция), които я подкрепиха, прибързаха с присъдата преди независимо и обективно разследване. Това е подход, несъвместим с правните норми", обяви заместник-посланикът на Русия в ООН Владимир Сафронков пред Съвета.

Директорът за правата на човека Луи Шарбоно обаче осъди ветото и Путин.

"Ветото на Русия разкри празния призив на Путин вчера за разследване на ООН. Членовете на Съвета за сигурност трябваше да открият компромисен еик, който да осигури незабавно разследване на мястото на атаката от миналата седмица", написа той в изявление.

Представителят на Сирия Башар Джаафари отговори така:

"Който чете днешната резолюция внимателно, ще установи, че истинската цел не е да се открие истината, а да се наруши сирийският суверенитет, да се злоупотреби и използва всякаква информация чрез черновата на резолюцията."

Документът можеше да принуди сирийското правителство да осигурни пилоти на хеликоптери за интервюта с международни разследващи, както и да разкрие данни за полети, които могат да покажат кой е летял над града, където е пуснат смъртоносният газ.

Представителят на Великобритания Матю Райкрофт каза след вота:

"Въпреки ветото днес вярвайте на тези думи: Ще държим режима отговорен. Ще продължаваме да работим с международните си партньори, за да сложим край на употребата на химически оръжия."