"Безкористната и всеотдайна защита на интересите на нашата родина майка България и многострадалния, но велик български народ."

Така съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов обобщи основния приоритет на националистите в новото 44-о Народно събрание. 

Лидерът на НФСБ започна речта си на първото заседание с изброяване на постиженията на патриотите в предишния парламент.

"По наша инициатива и искане Народното събрание реши да бъде изградено защитно съоръжение по границата с Турция, за да се спре вълната от нелегални емигранти, заливащи страната ни", заяви Симеонов и добави, че съоръжението е завършено, но приоритет ще остане укрепването му.

Той изтъкна, че благодарение на промени в закона за енергетиката цената на електричеството в България не е вдигана за мандата на 43-ото Народно събрание. Пропусна да спомене, че повишаване на цената имаше веднага след изборите за следващия парламент.

Симеонов се похвали и с въвеждането на задължителното гласуване, както и ограничаването на секциите в чужбина до 35 в страните извън ЕС. Санкциите за задължителното гласуване обаче бяха отменени от Конституционния съд, на практика обезмисляйки го.

"Патриотите имахме изключително важна роля за постигане на съгласие за промяна в конституцията, която даде възможност за реформа в съдебната система. Даваме си сметка, че това е само началото", подчерта Симеонов.

Той изтъкна като постижение на националистите и признаването на арменския геноцид, като отбеляза, че само ДПС са отказали да подкрепят решението. Арменският геноцид не бе признат от Народното събрание - вместо това депутатите решиха да ползват израза "масово избиване".

Други успехи на Патриотичния фронт са т.нар. закон за бурките и изслушването на българския национален химн на всяка нова сесия на парламента, а не само в началото и края на мандата, както беше досега.

Сред новите приоритети на "Обединените патриоти" Симеонов спомена ново антимонополно законодателство (отхвърлено бе два пъти предлаганото такова в миналото Народно събрание), контрол върху разходите на държавните енергийни предприятия, недопускане на "недостойни" енергийни проекти, както и обявеното преди дни увеличаване на минималната пенсия на 200 лв до края на годината.

"Недопускане на бежанци и мигранти на територията на стратата и незабавно депортиране на влезлите незаконно в страната", прочете още Симеонов, и допълни, че ОП ще искат и по-радикална реформа на Дъблинския регламент за приемане на бежанци.

Точно преди година Симеонов заяви, че бежанската заплаха у нас е преекспонирана.

При прочитането на обещанието за прекратяване на монополизацията на НЗОК от залата имаше коментари. Лидерът на НФСБ се сопна на колегите си депутати:

"Толкова ли ви е странно, че има конкретни изрази? Трябва да се знае за какво сме поели ангажименти и за какво ще се борим."

Като основен приоритет Симеонов на няколко пъти посочи блокирането от властта на ДПС, ДОСТ и "други протурски формации, които насаждат омраза по етнически или религиозен принцип."

В края на речта си той се обърна към Корнелия Нинова, Красимир Каракачанов, Бойко Борисов и Цветан Цветанов и описа мрачна и притеснителна международна обстановка - "неоосмански режим в Турция, нестабилна политическа обстановка в Македония и Румъния, невиждана ескалация на напрежението между САЩ и Русия".

И на финал призова:

"Да поставим партийния интерес настрана. България над всичко. Да живее България!"