Facebook работи по технология, която ще ни позволява да контролираме компютрите директно от мозъка си, съобщиха от социалната мрежа. Това ще става със специален софтуер за "тих говор", който ще позволи на хората да пишат със скорост от 100 думи в минута, твърдят хората на Марк Зукърбърг.

"Мозъците ни обработват достатъчно данни, сравними със свалянето на четири филма с високо качество всяка секунда. Проблемът е, че най-добрият начин, който имаме за споделяне на информация със света - речта, ни позволява да пращаме същото количество данни, колкото и модем от 80-те години", обяснява самият той в своя профил.

Новата технология обаче щяла да ни позволи да пишем "директно от главата си" пет пъти по-бързо, отколкото можем да правим това на телефона си. 

Проектът, който е в своя начален етап, ще се нуждае от нова технология, която да засича мозъчните вълни без нуждата от инвазивна хирургическа операция.

"Не говорим за декодиране на случайни мисли", уверява Реджин Дуган, шефката на Сграда 8, изследователския екип на Facebook.

Именно нейният екип ще разработи както хардуера, така и софтуера нужен за тази цел. В него са се включили над 60 учени и академици.

Освен за писане, разбира се, новата технология ще може да се ползва и за директен контрол на компютри и други устройства. Както можем да напишем "да" и "не", така можем да подадем "клик" или друга команда с мозъка си, което означава, че работата с тези устройства също ще стане значително по-бърза. Според специалистите на Зукърбърг - и по интуитивна.

"Технологията трябва да напредне много, преди да можем да споделим чиста мисъл или чувство, но това е първата стъпка", обяснява създателят на социалната мрежа.