Най-лошата страна на политиката е лицемерието, Корнелия Нинова си прилича с Бойко Борисов само по ината, а една от тъжните й равносметки е, че не е била добра майка.

Това сподели лидерката на БСП тази сутрин пред Нова тв и освен това предрече кратък живот на новото парламентарно мнозинство и предсрочни избори:

"Не намеквам, а направо говоря за нови избори. Смятам, че този парламент и това мнозинство няма да изкарат целия 4-годишен мандат. Твърде много отстъпления от обещанията! Прекалено голям компромис към партии и личности, които до вчера бяха нетърпими едни към други - националисти с антинатовско и антиевропейско говорене и от друга страна Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ)... А се задава увеличение на цените, доходите също няма да се повишат", прогнозира председателката на социалистическата партия.

Нинова описа себе си като "каквото мисля, го говоря и отпред, и отзад завесата" и дори получила критики от приятел, че "трябва да започне да мисли в нюанси".

А това, че БСП е втора на отминалите избори я натъжавало, но малко. На въпроса - простила ли си е гафа с изказването "Демокрацията ни отне много...", тя бе категорична: 

"Не, разбира се! Ако си дал повод, макар че те изманипулираха, обърнаха смисъла..."

Тя окачестви като неуместна шега и другия голям гаф на кампанията - изказването на Крум Зарков за мъчените дядовци и веднага направи уговорката, че "това момче прекалено го демонизираха". Тя отбеляза, че младият депутат има качества.

"Не може от 400 000 сега да имаш 1 млн. гласа, от 38 депутати да имаш 80 и това да е провал", обобщи тя резултата.

Нинова призна, че Бойко Борисов й звъннал, но не непосредствено след изборите, а преди няколко дни с предложението да оглави парламента.

"Поздрави ме за резултата: "Беше достоен опонент - и зад теб, и зад мен сега стоят по 1 млн. хора и трябва да седнем и да говорим". Тогава се говореше за широка коалиция... Предложи ми да стана председател на парламента."

Тя обаче поискала каквото и да имат да си казват, да е публично, а не по телефона. Отказала предложението, което окачестви като "данайски дар", макар че от БСП имало хора, които били съгласни да приемат.

Нинова отговори със смях и на въпроса - дали е Бойко Борисов в женски дрехи.

"Имаме общи черти, може би по инат. Но г-н Борисов може сутринта да каже едно, по обяд - друго, а вечерта - трето. Може би приликите са, че сме амбициозни и двамата. Различието е в неговата отстъпчивост... Аз съм по-безкомпромисна."

Тя отправи критика към кабинета "Герджиков", че не е изнесъл истината за завареното състояние в държавата и в същото време уволнявал журналисти, "когато му се пускат политичски СМС-и" (явно визирайки слуховете за Иван Гарелов и уволнението му, б.р.)

А кой е най-впечатляващият политик за нея?

"От онзи период - Марагрет Тачър, от сега може би (Тереза) Мей."

---

Бел. ред. - интервюто с Корнелия Нинова за Нова тв е заснето преди съботния пленум и скандала с Георги Гергов.