Бъдещето на лидера на БСП Сергей Станишев като евродепутат е застрашено. Той може да изпадне в несъвместимост, ако парламентът продължи да не събира кворум и не успее да гласува неговата оставка. Това стана ясно от думите на специалисти-конституционалисти. "Подадена депутатска оставка задължително трябва да се гласува". Това каза пред Клуб Z бившият конституционен съдия Георги Марков. На това мнение бе и Димитър Гочев, според когото, ако оставката на Станишев не се гласува от парламента, тя "виси във въздуха".

Проф. Георги Близнашки пък обясни, че ако доскоро е можело да има различни тълкувания, то те са вече невъзможни след решението на Конституционния съд (КС) по казуса Делян Пеевски. По този казус съдът реши, че въпреки че бе избран за шеф на ДАНС, Пеевски може да се върне в парламента, защото неговата оставка не е била гласувана. По този начин съдиите на практика постановиха, че прекратяването на депутатския мандат става само след гласуване в пленарната зала.

Проблемите на Станишев най-вероятно ще бъдат решени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От профила си във Фейсбук той обясни, че е помолил колегите си от парламентарната група на ГЕРБ да влязат на пленарното заседание в четвъртък, "за да удовлетворим желанието на Станишев да отиде евродепутат"