„Не може да се мълчи по казуса - какво се е случило, кой е участвал, какво се е казало“, заяви пред бТВ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Очаквам да ме тричат, линч, за това, че по някакъв начин съм въвел тази теми, касаещи главния прокурор“, коментира Панов малко преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съветът ще разгледа и искането на шестима свои членове – сред които и Панов, за проверка на срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев, а другото искане е за точка в дневния ред е срещу Лозан Панов с обвинения за намеса в прекия избор на съдиите за членове на ВСС.

Всички пиар агенции на прокуратурата, говоря за „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“, „Блиц“, не мога да ги изредя всичките, всеки, който каже нещо за главния прокурор, да се свети името му, е обект на манипулации и атаки“, обясни Панов.

Председателят на ВКС каза, че няма личностно противопоставяне между него и главния прокурор.

„Ако трябва да перифразирам – аз имам добра работа, за какво ми е да се занимавам с такива теми. Ако те са ме избрали да бъда като тях, съжалявам. Не!“

Лозан Панов обвини прокуратурата, че действа хиперактивно и никога нямаше да чуем за проблеми в Агенция „Пътна инфраструктура“, за магистрала „Марица“ или пък в КЕВР, ако не е имало нужда да бъде отклонено вниманието от скандала ЦУМ гейт.

„Винаги когато има голям скандал – сега в момента е ЦУМ гейт, се правят опити за измисляне на други скандали. Хиперактивността на прокуратурата наподобява на активността по скандала КТБ.“

Според председателя на Върховния съд всички пътища на „Марица“ водят към Пловдив. И спомена и г-н Гергов, и г-н Цацаров.

„Тази хиперактивност на прокуратурата съвпада – ние може би нямаше да разберем за „пътя на любовта“, ако не бяха споменати имената на г-н Гергов и г-н Цацаров.“

Лозан Панов настоява за проверка на обстоятелствата по срещата в ЦУМ, защото „имате повикване на главния прокурор от Георги Гергов“, защото „на тази среща участва и друг крупен бизнесмен, който е издател“, и защото „срещата е проведена, когато текат избори и единият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия“.

„Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия.“

Самите факти според Панов подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция и на институциите, и на обществото.

„Работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София, които са пропагандирани от „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“ и „Блиц“. (вероятно има предвид хотел "Берлин" в Бояна, използван от Делян Пеевски - б.р.)

До момента обаче единствената адекватна реакция била на Корнелия Нинова, която поискала оставката на Гергов от Изпълнтелното бюро на БСП.

„Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров и заявява назидателно, че това трябва да му е обица на ухото. Казва, че не трябва да се среща с червени олигарси. Ако трябва да го тълкуваме, излиза, че с останалите олигарси може да се среща.“

Според Панов спорните неща са кой какво е искал, кой как е възприел думите на единия или другия. На финала той коментира и процедурата за избор на съдии за членове на ВСС.

„Ако ще правим избори за членове на ВСС по костинбродски, нека тези хора да бъдат разобличени.“