Всичко започна много странно да намирисва, когато Ясен Тодоров – член на ВСС, изненадващо се изтъпани в една не много голяма телевизия и смело „удари по масата“, че иска оставката на председателя на ВКС Лозан Панов.

За който е запознат с натюрела на Тодоров – например какво кършене на ръце падна, докато излезе „на нулата“ проверката по "Яневагейт", такова мачовско поведение е странно (той е същият, който каза, че жена му го мислела за смотаняк, само и само да се оправдае за „Двете каки“, б.р.).

Дали е случайно това смело сърце?

Предния ден – по едно съвпадение в „Блиц“, известна с неопетненото си реноме, се появява заглавието „СКАНДАЛНО: Лозан Панов в опит да манипулира свободния избор на съдебните кандидати за членове на ВСС“.

Свинщ... пардон, заблудата, поднесена на доста критичните и интелигентни читатели, е, че председателят на ВКС искал „незабавно да му бъдат изпратени всички протоколи от проведени събрания на съдиите, на които са били обсъждани и издигани кандидатури за членове на новия ВСС.“

Всъщност е точно обратното – Панов беше от малочислена група, която настояваше ВСС да провери иформацията, че в отделни съдилища – хеле пък около „култовия“ регион на Пловдив, са прогонвани цевите още през зимата – консултирани са на общи събрания възможностите за издигане на общи териториални кандидати. Което е ако не незаконно, със сигурност - неморално.

На което мнозинството от ВСС замалко да падне... От смях – просто точката бе смачкана и не мина. Нищо, че който е завършил 11-и клас, знае, че шефът на ВКС не е шеф на съдиите. За разлика от главния прокурор на прокурорите.

И така – утре като първа точка от дневния ред влиза витиеватото нещо:

"Предложение от членове на Висшия съдебен съвет относно информация за проведени събрания в съдилища, свързани с предстоящите избори за членове на ВСС от квотата на съдиите."

Явно този, който измисля ходовете, ще да е малко по-умен от клетия сиромах, който е писал онази дописка в... къде беше.

И още нещо. Може би мнозинството, набрало кураж от съюзниците си в създаването на паралелна реалност - особено след едно кафе в един универсален магазин, може да опита нещо много смело: до края на мандата на ВСС през октомври да импийчне шефа на ВКС. Който очевидно е главната цел. А такива като Калин Калпакчиев – човека  с може би най-принципна, ясна и честна позиция по повечето въпроси, са просто съпътстващи жертви...

И още нещо. В полза на горното предположение говори спешно форсираната през зимата процедура да се допълни Съветът с нов член от прокурорската квота, макар и само за оставащите няколко месеца. След като ей така си заседаваха 24 души над 2 години. Влезе прокурорът Розалин Трендафилов, който – човекът – думичка не е обелил. Но пък се вижда с кого гласува неотклонно без двоумене – нито веднъж не е изпитал вътрешно терзание по отношение – да кажем, някакво противоречие с „правата“ линия на мнозинството и Сотир Цацаров.

Най-хубавата новина, е че за да стане това и Мордор окончателно да се възцари навсякъде, трябва да „пробият“ една от 3 дами – Елка Атанасова, Магдалена Лазарова или Юлиана Колева. И трите – извън 6-членното "опозиционно“ малциство, изглеждат доволно погнусени от ставащите свинщини и дали това ще е изпълнимо, един Господ знае... 

Дали такива резки ходове не са просто нервност?

Казват, че една  цяла държавна институция страдала от много тежка лична отмъстителност - ей така, простичко, по човешки. Да внесеш във ВСС точка за проверка на Цацаров е все едно в италианския парламент да опиташ с точка за проверка „Дали са качествени родните макарони“ или в Думата – нещо за човешките права...

Утре има и друга точка – засега само проект на 6-има от ВСС (сред които и Лозан Панов). Тя гласи:

"Извършване на проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка с публично оповестената информация за среща между главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев".

Да припомняме ли, че в 43-тия парламент имаше опити от РБ да се внесе поправка не къде да е, а в Наказателния кодекс, която да превърне в престъпление от общ характер тайните срещи между магистрат и политик. 

Фактите около Цацаров и неговото посещение в ЦУМ в обедната почивка (както настоява Георги Гергов – друго едно смело сърце, б.р.) са ясни. Никой не отрича самата среща. Другото е дума срещу дума  - единият казва, че са му правени намеци – що му е да плаща на Комарницки, като си има толкова добър бизнес, другият – че е бил пресиран от да натиска редовите си подчинени прокурори, които работят като пчелички по "Овергаз".

Не че Сашо Дончев нещо, но който познава стила на Цацаров, със сигурност не може никога, ама никога да допусне, че е отмъстителен и понякога „пали“ от пълни дреболии...  Питайте карикатуриста Чавдар Николов от Нова тв.

Единият от седянката с кафето говори където и пред който го пита. Вторият - домакинът изгонен от ИБ на БСП, избра авторитетната трибуна на Беновска, колкото да заплаши Корнелия Нинова и да защити главния прокурор ... (нали помните, че съдебната власт няма нищо общо с политиката?). Третият засега се е себеизявил само чрез едно писъмце. Не помогна дори истинската обсада, която журналистите му направиха в сряда.

Не става ясно, като е толкова „ясна“ и чиста картинката: невинен като кошута главен прокурор, закъсал в капан на червени олигарси (по Бай Бойко, б.р.) защо цялата свинс... пардон – кафяво-медийна машина заработи срещу Сашо Дончев. И не само. И аз ако бях консуматор на техния "медиен продукт", щях да го захаресвам тоя човек - честно.

В подкрепа на това, че цяла една държавна машина като прокуратурата страда от тежка лична отмъстителност и не може поне дас е владее от кумова срама, дойдоха ударите веднага срещу КЕВР. И срещу някаква сделка за пътища, на които случайно участвала Георги-Герговата „Пътища Пловдив“... Ама не била негова. Ми, ок.

После дойде това с отмяната на сделката с панаира...

Случайности, ви казвам!

А за да се посмеем, тия хора настъпват мотики непрекъснато... Ако мероприятието "Лозан Панов-Христо Иванов-Прокопиев-Арго-марго" си върви така и така, що им трябваше да се нахендрят в ЦУМ-гейт? Или прокурор от „Антикорупция“ да шамари ученик на опашка в лавката. Тая с „В“, не другата...

Възможните отговори са два – или имат най-тъпия пиар на света, което е трудно за вярване. Или просто торбата с ла... е толкова напращяла, кърпена на 100 места, прелива отвсякъде, че колкото и да я затискаш, все нещо протича отнякъде другаде. Със или без карикатурите на Комарницки.

И така – утре ВСС ще се занимае с опитите да трича Лозан Панов като първа официална точка – и може би първа деюре стъпка към нещо по-голямо. А евентуално ще стане поне дебат, ако се приеме като извънредна точка проверка на Цацаров.

Последните две думи някак си сами по себе си дори не си отиват в едно изречение. Нещо като кафе и ЦУМ на едно място.