Само няколко часа след като Жан-Франсоа Жалк бе избран за временен шеф на крайнодесния Национален фронт и вече изплуваха негови бивши изявления, оневиняващи фашизма, съобщава "Монд". Както е известно, лидерката Марин льо Пен се оттегли от поста за времето до балотажа на президентските избори на 7 май.

В интервю през 2000 година Жалк поставя под съмнение истината за съществуването на газови камери в концентрационните лагери по времето на Хитлер.

"Бих казал, че трябва да се води дискусия по този въпрос (за газовите камери - б.р.). Не трябва да се подхранват разни теории. Смятам, че по отношение на газовите камери от техническа гледна точка това е невъзможно, повтарям невъзможно да се използва газ за масово изтребване на хора. Защо? Защото са необходими няколко дни, за да се прочисти от отрови мястото, където се използва Циклон Б", обяснява Жалк и натъртва, че специално се е допитал до химически експерт по въпроса за газа Циклон Б.

Нямам никакъв спомен за такова интервю, коментира днес новоизбраният ксенофобски началник пред "Монд". 

"За първи път чувам подобни глупости, не помня такова нещо. Може през 2000 година да съм се срещал със студенти, които са идвали да говорим за Циклон Б. Но не съм коментирал никога темата по този начин", казва Жан-Франсоа пред репортера на вестника.

Обаче тутакси бе опроверган от взелия навремето интервюто.

"По онова време бях докторант по политически науки и отидох в централата на Националния фронт за интервю с Жалк на тема неговото участие в Националния фронт. Срещата беше около 3 часа и някакси спонтанно стигнахме до темата с газа. В нито един момент той не ме помоли да спра да записвам или да не публикувам неговите разсъждения", категорично обяви пред "Монд" Магали Бумаза, потърсен днес за коментар. Той допълни, че има запазени в архивите аудиозаписи и бележки, които е водил по време на интервюто.

"Цялата работа е скалъпена, за да повлияе на втория тур на президентските избори след 10 дни", посочи Давид Рашлен, шеф на предизборната кампания на Марин льо Пен.

 
Навремето неофашистът Жан-Мари льо Пен, основател на Националния фронт и баща на Марин, няколко пъти обявяваше, че газовите камери са само един детайл от Втората световна война.
 
Освен това на събрание с обществеността в Ница през 2103 година той коментира, че през 2014 г. в Ница ще дойдат "най-малко 50 000 роми, тъй като от 1 януари 12-те милиона роми, които живеят в Румъния, България и Унгария, ще имат възможност да се установят във всички страни в Европа". И допълни, че "присъствието им предизвиква обриви у населението, да, хората се оплакват, а е и миризливо. Достатъчно е да посетите ромски лагер, за да го разберете".
 
За подобни расистки изказвания Льо Пен баща беше съден няколко пъти и осъждан на различни по размер глоби. След като през 2011 година Марин пое властта в партията, тя смени и омекоти тона в опит да излъска имиджа на нацфронта. А по-късно дори изключи от партията баща си.