"Каквото беше заданието, се изпълни достойно. На Делянчо (Пеевски) е заданието. Като излезе главният прокурор, го питайте - поставена ли му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния. Сериозно, какво да ви кажа повече. Какво да направи главният прокурор?! Има си твърдо ядро, което си гласува, което бях сигурен, че ще гласува против."

Това коментира на излизане от ВСС отстраненият шеф на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, след като кандидатурата му за втори мандат "не мина".

Пенгезов, председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков и доскорошната шефка на кабинета на Прламен Орешарски - Мария Дивизиева, са разследвани за злоупотреби по европейски проект. Обвиненията им бяха повдигнати през април, а Пенгезов веднага обяви, че целта на делото е да блокира преизбирането му за втори мандат начело на САС.

На днешното заседание съдията събра 4 гласа в своя полза, 5-има се въздържаха, но с 12 "против" кандидатурата му, която е едиствена за шеф на САС, бе бламирана.

"Те са странни хора, обидчиви, мнителни, не знам какви са. Съдът освободи Октай Енимехмедов и всичко се обърна срещу мен, като смятат, че аз съм отговорен за това нещо. Доган си е толкова мнителен. Разбира се, че това е в основата на всичко. В тази държава може", разясни съдията.

Пенгезов не за първи път казва, че проблемите му са заради делото на Октай Енимехмедов, който насочи газов пистолет в главата на Доган. Той също често повтаря, че депутатът от ДПС Делян Пеевски ръководи съдебната власт.

"Не съм изпълнявал на Делян Пеевски поръчки. Искал е нещо. И нищо. Явно главният прокурор е зависим от Пеевски. От кого беше приет Пеевски пръв, часове след като беше избран (за шеф на ДАНС)? Какво друго да ви кажа", завърши съдията.