"Подложиха ни и станахме жертва на масирана и координирана хакерска атака“, обявиха от щаба на кандидат-президента Емаюел Макрон само ден преди решаващия втори тур на изборите в неделя, съобщи Би Би Си.

Оригинални документи са били откраднати и са смесени с фалшиви, за да се предизвика объркване сред хората и да се породят съмнения.

"Няма съмнение, че атаката е с цел подкопаване на доверието към Макрон в навечерието на вота", се казва още в декларацията на щаба на "В движение".

Центристът Еманюел Макрон се изправя срещу ултрадясната кандидатка на Националния фронт Марин льо Пен на 7 май. Последното проучване дава преднина на Макрон от 63 срещу 37 на сто за радикалната дама.

Документи за предизборната кампания, счетоводни баланси и електронни писма бяха публикувани от анонимни лица в интернет платформата Pastebin минути преди полунощ в петък срещу събота, когато изтича времето за пропаганда. Днес във Франция е ден за размисъл.

Материалите са били откраднати от хакери още преди няколко седмици, разкриват от щаба на движението на Макрон. Все още не може да се каже кой точно е изпълнителят и поръчителят на атаката.

В четвъртък Еманюел Макрон заведе дело срещу Марин льо Пен за разпространяване на слухове, че имал тайна сметка на Бахамите. 

"Това са фалшиви новини и лъжи, а някои от сайтовете, които ги разпространяват са свързани с руски интереси", обяви кандидат-президентът.

Ментетата бяха светкавично разпространени от руски сайтове след изявлението на Льо Пен в дебата срещу Макрон, че се надява той да няма офшорна фирма на Бахамските острови.

В средата на февруари тази година генералният секретар на "В движение" обвини руски медии, че се стремят да направят от Макрон герой на фалшиви новини и обяви, че техният кандидат е преследван от руски хакери.

Тогава японската компания в сферата на киберсигурността Trend Micro публикува резултати от свое изследване на атака срещу щаба на Макрон с извода, че "хакери с характерни отличителни признаци на прокремълска групировка" са се опитвали да получат достъп до електронната поща на кандидат-президента. Ставаше дума за хакерската група Pawn Storm, известна с още поне пет имена. По-рано вестник "Файненшъл таймс" разкри, че точно тази група от атакуващи в киберпространството се ръководи непосредствено от Главното разузнавателно управление на Русия.