Гергьовден е. Освен Гергана и Георги, празника на светеца отбелязват като свой и българските войници. 

Традиционно държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия на столичния площад "Княз Александър I". Присъстват и новоизбраният за трети път министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и народни представители от 44-тия парламент.

Бившият генерал, настоящ главнокомандващ Румен Радев приема почетния строй на площада.

Малко след 10 ч президентът се обърна към войската и ги поздрави за празника.

"Завидна е прозорливостта на първите държавници от нашата нова история, които завявяат, че трябва да се действа устремно за изграждане на нова българска войска", отбеляза държавният глава. 

Според Радев войската в момента има сериозни проблеми, защото е тревожно неокомплектована, войниците имат нисък социален статус.

."Дълги години се водеше безмислен спор. Дали да се влага в собствените въоръжени сили и боеви способности", каза още държавният глава.

В 10,30 ч след химна ще започне традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили, командван от командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. В 12 ч пред президентството пък ще има тържествена смяна на караула. 

Негово светейшество патриарх Неофит.

"Нека св. Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница", каза Радев на войниците.

Депутати и лидери на различни политически сили бяха на площада.

Премиерът Бойко Борисов също направи официално обръщение по повод празника.

"Честит празник на всички храбри българи, на славната ни армия, на всички момчета и момичета, които пазят небето, морето, границите ни. Поклон пред техния труд, мъжество, героизъм и себеотрицание. Ще направим всичко възможно да живеят, да се готвят, да имат по-добър социален статус. Днес е и един от най-хубавите християнски празници - св. Георги. Честито и на нашата православна църква и на всички именници, които носят това славно име. Да са ни живи и здрави и още веднъж честит празник. Бог да пази България."

В 10,30 ч започна и традиционното авиошоу на българските летци.