Барак Обама посъветвал Тръмп да не назначава Майкъл Флин за съветник по националната сигурност, съобщи Си Ен Ен.

Това станало на среща между двамата още на 10 ноември 2016 г. - два дни след победата на Тръмп на президентските избори.

Тогава Обама и наследникът му обсъждали възможността Русия да се е намесила във вота. В разговора било споменато името на Флин. Станало дума за това как през 2014 г. той напуснал поста шеф на Разузнавателното управление в Пентагона заради вътрешни разногласия.

Обама предупредил наследника си, че назначаването на Флин може да е опасно. Тръмп обаче изобщо не се вслушал в думите на президента.

Информацията на Си Ен Ен бе потвърдена по-късно от Белия дом.

"Вярно е, че президентът Обама е дал да се разбере, че не е голям почитател на генерал Флин по време на едночасовата среща", заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс.

Майкъл Флин бе съветник по националната сигурност едва 24 дни. Той подаде оставка заради разкрития, че е имал контакти с Москва и че е разговарял на няколко пъти с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк малко след победата на Тръмп. В разговорите било обсъждано евентуално вдигане на американските санкции срещу Русия.