В момента се строят общо 8 метростанции, които по график са изпълнени на 33%. Това каза тази сутрин пред БНТ столичната кметица Йорданка Фандъкова и обеща, че от още от юни постепенно ще започне отваряне на стесненията по улиците в София.

На бул. "Патриарх Евтимий" очакваме през юни да освободим движението, като ще останат леки стеснения само в участъците на метростанциите. Това ще се случи и на "България" и "Ив. Гешов", където ще освободим платното, което е затворено. През юни очаквам да бъде пуснато движението по бул. "Гоце Делчев" и бул. "Цар Борис III", каза Фандъкова.

По повод на последното тя подчерта, че цялото кръстовище на Красно село ще бъде готово в края на следващата година, но дотогава ще могат коли, пешеходци и велосипедисти да вървят по бул. "Гоце Делчев". Фандъкова допълни, че след 15-20 май тунелопробивната машина ще се придвижи под кръстовището на Красно село.

До края на май пък ще е готова подготовката за още 4 станции в жк "Овча купел" до Околовръстното и кв. "Горна баня". Столичният градоначалник се надява тези 4 спирки да бъдат готови с останалите 8 през септември 2019 г. 

По повод ремонта на бул. "Дондуков" Фандъкова нарече една от най-дискусионните темата с паветата.

Едната половина от столичани искат запазване на духа на града, другата половина искат по-чиста околна среда, по-малко шум и по-малко прах. Аз подкрепям запазването на духа на стара София с павета, но там, където са големите булеварди, това създава доста сериозни проблеми.

Тя даде за пример, че на "Руски паметник" се е получило добре с асфалт и елементи от паважа.

На малките улички, където има паваж, той трябва не само да се запази, а дори да се махне асфалтът от местата, където е полаган, допълни кметицата и каза, че за бул. „Дондуков“ предстои последното обществено обсъждане.

За реконструкция на 10 големи булеварда са осигурени пари през тази година, каза още Фандъкова. Тя изреди като предстоящи разширяването на бул. „Монтевидео“ в „Овча купел“, бул. „Овча купел“, бул. „Т. Каблешков“ в района от „Цар Борис III” до „Бъкстон“.

Магистралният топлопровод, заради който хората останаха без топлоподаване в най-студените зимни дни, не е подменян от 35 години.

Така коментира Фандъкова факта, че в момента тече ремонт и цели квартали нямат гореща вода.

"Това е не просто подмяна – това е създаване на условия при авария да може много по-бързо да се реагира. Защото през зимата стана ясно, че е много трудно да се локализира аварията. Взех решение "Топлофикация" да компенсира всички свои абонати, които не само не са имали подаване, а са имали колебания в подаването. Това струваше на "Топлофикация" около 2,4 млн. лв.", напомни тя.