Днес благоевградският съдия Владимир Ковачев отряза тактиката на шиканиране и мотаене на "Техномаркет" и обяви края на съдебното дирене по едно от първите дела на веригата магазини и наемодателя им "Глориент инвестмънт".

Както Клуб Z многократно е писал, двете компании водят помежду си десетки процеси за всичките си 14 обекта и централен склад.

Обявяването легално на Делян Пеевски като съсобственик на веригата за техника съвпадна с отказа й да плаща наем на фонда за недвижими имоти. Оттогава "Глориент" води куп дела за незабавно изгонване, както и за дължим наем, а "Техномаркет" заведе контраискове, че още през 2006 г. неправомерно са продали терените си на "Глориент".

Крайният резултат, най-просто обяснен, е, че на няколко места съдии приемат исковете за собствеността за преюдициални и спират делата за изгонване на неплащащия "квартирант".

Оттам разбира се не обясняват как така 10 години веригата не е намирала нищо нередно и си е плащала наем.

Искат се експертизи, протоколи от обиски, свидетели, международни съдебни поръчки и целият възможен арсенал от адвокатски прийоми.

Случаят е толкова шумен, че по делата често пътуват като наблюдатели представители на западни посолства или търговски камари - както бе и днес.

Именно такова дело - в което "Техномаркет" съди "Глориент" за разтрогване на покупо-продажба, бе и днешното в Благоевград. Съдът накрая заличи двама свидетели, които просто не могат да бъдат открити... А пък единият - Димитър Петрушев дори е действащ главен счетоводител на веригата магазини и дори е помагал за съставянето на съдебно-счетоводна експертиза. Но го няма и няма...

А пък адвокатите на "Техномаркет" настояват той да бъде изслушан - защото им бил важен, нищо че е техен служител. И нарекоха "несериозно" твърдението, че мотаят процеса, за да си движат търговската дейност без наем.

Съдът прие, че с оглед на трудностите, които среща в намирането, призоваването и явяването на Петрушев и друга свидетелка, това не отговаря на изискванията делото да се реши в най-кратки срокове.

Досега такова дело падна в Русе на първа инстанция.

Чака се произнасянето на Окръжен съд-Благоевград, което ще е след не по-малко от месец.