Ето къде били хората. Закъсняват за работа, тичат в обедната почивка, взимат си един ден отпуск и тичат към най-близкото гише на банката Х. Или пък Y, няма значение. Защото някой приятел е споделил в социалните мрежи „достоверна“ информация как едикаквоси-ейсега-веднага-щестане-амастопроцента.

Войната между олигарсите не подбира средства. Мръсни медии, платени статисти, армии от тролове, видни „общественици“ на повикване, и нашата държава. Цялата. С нашите институции, с нашите пари.

Системата е стабилна и няма място за паника! Това казват тези, които знаят най-добре – Българската народна банка. Кой ти слуша обаче.

Никой на никого не вярва. Доверието отдавна не живее тук.

На коя опашка бяхме, когато повечето медии бяха превърнати във вентилатори за разпръскване на... сещате се какво? На коя опашка бяхме, когато повечето медии бяха превърнати в бухалки? Мън-мън и продължихме да си купуваме шарените вестници и да кликаме върху кресливите сайтчета. Знаем, че пишат гнусотии, но пък е голям купон!

На коя опашка бяхме, когато пред очите ни няколко човека разграбваха всичко – медии, комуникации, строителство, цигари, банки... На коя опашка бяхме, когато се отделиха с железни ограждения от нас и превърнаха центъра на София във военна зона?

На коя опашка бяхме, когато институциите спряха да изпълняват законите? Когато всичко на хартия беше нормално, а очите ни виждаха друго? Когато си назначаваха на всички постове „мъжки секретарки“.

На коя опашка бяхме, когато продължават да държат властта, да продават имоти, да правят заменки, да назначават братовчеди и съселяни, да раздават пари на свои? Когато лъжат през ден, че ще подадат оставка.

На коя точно опашка бяхме, когато изгубихме вяра във всичко? Приехме, че нямаме държава, че полицията е тяхна, че прокуратурата е тяхна, че данъчните са техни, че всичко е тяхно.

На коя опашка загубихме доверието си, че държавата може да бъде и наша?

Сбъркали сте мястото. Наредете се на опашката пред властта и си поискайте държавата. За да не ви се налага да търчите в обедната почивка до някоя банка, за да играете отново в техния сценарий.