Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон встъпи днес в длъжност, приемайки властта от предшественика си Франсоа Оланд на тържествена церемония в Елисейския дворец.

За първи път в 59-годишната история на Петата република държавният глава не е от една от двете традиционни партии на левицата и десницата.

 

 

Макар и спечелил втория тур на изборите с 66 на 34 на сто срещу кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен, новият президент, е изправен пред исполинската задача да обедини една разделена, поляризирана и гневна Франция, която той обещава коренно да преобрази, връщайки ѝ увереността, оптимизма и гордостта от миналото. В кампанията си той направи и амбициозни заявки за реформи в Европа.
 
"Имам непоколебима воля да помиря и обединя всички французи", каза Макрон в първата си реч след встъпването си в длъжност. "Светът и Европа днес имат повече от всякога нужда от Франция. Светът има нужда от това, на което франзузойките и французите винаги са го учили - дързостта на свободата, изискването за равенство, волята за братство".
 
Новата първа дама Брижит Макрон пристигна отделно на церемонията. В началото ѝ тя не беше до съпруга си, тъй като сдаващият властта президент Франсоа Оланд беше сам. Социалните мрежи отбелязаха, че мадам Макрон се е облякла в същия цвят, в който Мелания Тръмп беше на встъпването в длъжност на съпруга си Доналд Тръмп като президент на САЩ на 20 януари т.г.

За да изпълни програмата си обаче, Макрон (39 г.), най-младият държавен глава в историята на републиката след Наполеон Бонапарт през 1799 година, се нуждае от парламентарно мнозинство, което не му е гарантирано от законодателните избори в два тура, насрочени на 11 и 18 юни.

Победата на Макрон, някогашен инвестиционен банкер и след това министър на икономиката на социалиста Оланд, разби десетилетно политическо статукво във Франция, докато никой още не знае какво ще го замени.

Гвардейският оркестър се отправя към церемонията.

Очаква се утре новият президент да посочи министър-председател, чиято непосредствена задача ще бъде провеждането на изборите за Национално събрание. Окончателният състав на правителството се очаква президентът да реши след тях.

Хореографията

Макрон пристигна точно в 10 часа и 1 минута (11 часа и 1 минута българско време) пред централния вход на Елисейския дворец на ул."Фобур дьо Сен Оноре", където тълпа привърженици го приветства с френски и европейски знамена. Оланд посрещна приемника си на емблематичното стълбище в двора на двореца с почетен караул и оркестър и под звуците на церемониален марш.

Агент на френските служби наблюдава церемонията от балконите на Елисейския дворец.

"Готов съм. По-лесно е за мене да предам правомощията на бивш съветник и министър отколкото на политически противник", каза по-рано Оланд, цитиран от "Монд". "Няма да има чувството, че те лишават. И освен това аз не се кандидатирах. Не бях победен. Това променя всичко".

Новият президент премина по червения килим с подчертано бавна стъпка, ритуално подчертавайки концетрацията, с която поема най-високия пост в държавата. Оланд не слезе да го посрещне, а го изчака да се изкачи до него на входното стълбище.

След като се ръкуваха и позираха за снимка, двамата се оттеглиха на среща на четири очи, където напускащият президент предаде на приемника си длъжността, включително ядрените кодове и държавните тайни. В контраст с церемониала навън, веднъж влезли в двореца, камерите ги показаха как се втурват бегом по стълбището към конфиденциалната среща в президентския кабинет.

Тя трая един вместо половин час и след нея Макрон изпрати Оланд по червения килим до ситроена му, който го чакаше в двора - чест, която отиващият си президент не оказа на предшественика и политическия си опонент Никола Саркози преди пет години. Саркози напусна Елисейския дворец сам.

Преди да седне в колата, Оланд потупа младия си приемник по рамото и му извика: "Кураж!". После се отправи към централата на Социалистическата партия на ул. "Солферино" - вече като обикновен гражданин. По пътя колата му спираше на червените светофари, отбеляза телевизия ТФ1.

В същото време в тържествената зала на Елисейския дворец председателят на на Конституционния съвет Лоран Фабиюс, бивш външен министър на Франция и колега на Макрон от правителството на Оланд, обяви официално резултатите от президентските избори, след което Макрон получи най-високата степен на Ордена на Почетния легион.

"За да бъдеш човек на страната си, трябва да си човек на времето си. Човек на нашето времето, вие със сигурност сте", каза Фабиюс, цитирайки Шатобриан. "Вашият успех ше е успех на Франция" . 

По традиция, след предаването на властта, новият президент се поклони пред вечния огън в основата на Триумфалната арка. Той слезе от военния джип, изминавайки пеша последните 200 метра дотам под аплодисментите на на тълпа от двете страни на "Шанз Елизе".

На връщане го чакаше високотехнологичен джип на "Пежо-Ситроен", единствен, още некомерсиализиран образец, символизиращ индустриалното лидерство на Франция, коментира тв каналът ТФ2. Макрон се ръкува с десетки граждани край арката и по легендарния булевард под завалелия дъжд. Не пропусна да разцелува няколко оказали се пред него деца под плътно следващите го обективи. По целия път на връщане в Елисейския дворец, въпреки лошото време, той махаше на множеството от люка в покрива на колата. Пристигнал в новата си резиденция, отказа да го придружи протоколен служител с чадър и продължи пътя си под дъжда.

В речта си Макрон съобщи, че тази вечер ще работи. В понеделник трябва да е в Берлин за среща с канцлерката Ангела Меркел, а по-късно през седмицата - при някой от френските военни контингенти по света. Големият му международен дебют се очаква да бъде на среща на върха на НАТО в Брюксел на 25 май т.г., където ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп. 

Програмата му днес следобед включи посещение в специализирана болница, където се лекуват ранени военни и жертви на тероризма. Той разговаря с френски войници ранени в Мали и в Афганистан.

По-късно президентската двойка се срещна с представители на политическия елит и на дипломатическия корпус в кметството на Париж на традиционен прием даден от градоначалничката Ан Идалго. Пред кметството президентът и съпругата му също се ръкуваха с част от очакващите го хиляди привърженици.

Макрон и Идалго, първата жена избрана за кмет на френската столица,  подписаха споразумение да работят заедно за кандидатурата на Париж за домакин на Олимпийските игри през 2024 година.

Предизвикателствата

Изборите през юни са за всички 577 депутатски места. Макрон се нуждае от мнозинство от минимум 289 избраници. Предвид, че той спечели 24 на сто на първия тур, движението му не може да разчита на самостоятелно мнозинство и ще се нуждае от подкрепата на традиционната десница "Републиканците" или на разгромената Социалистическа партия. Като негови ясни противници се обозначиха крайната левица, "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон и крайнодесният Национален фронт на Льо Пен.

Още с подготовката на кандидатските листи Макрон започна да изпълнява обещанието си за политическо обновление. Половината от кандидатите за депутати от движението му не се участвали досега в политиката. То отказа да кандидатира от свое име доскорошния началник на Макрон, бившия социалистически премиер Манюел Валс. 

Програмата на движението му предвижда намаляване на данъчни и осигурителни тежести и инвестиционен план от 50 милиарда евро и фонд за иновации от 10 милиарда евро, които да извадят Франция от упорито ниския икономически растеж и висока безработица. Тя обещава да увеличи с 500 евро нетните месечни заплати от 2 200 евро и със 100 евро на месец най-ниските възнаграждения. Новият президент възнамерява да финансира програмата си от мащабни икономии на ненужни публични разходи. Той иска едновременно да увеличи доходите, да намали разходите за труд и да не повишава пенсионната възраст.

"Франция е силна, само ако е просперираща. Франция е модел за света, само ако сама е за пример", каза Макрон в речта си. "Французите и французойките, които се чувстват забравени, ще се видят по-добре защитени".

Новият президент заявява и амбиция да въведе нов политически морал и да обнови политическата класа на страната си, опетнена от серия скандали. С една от първите си реформи той иска да забрани на депутатите да наемат членове на своите семейства и да ограничи конфликтите на интереси. Конкурентът му от "Републиканците", бившият министър-председател Франсоа Фийон, отпадна от първия тур на президентските избори заради разкрития за заплати, които съпругата и децата му са получавали години наред за държавна сметка като негови фиктивни парламентарни сътрудници.

"Ще бдя страната ни да си върне демократичната жизненост. Гласът на гражданите ще се чува", каза новият президент.

Други интересни детайли в програмата на Макрон от българска гледна точка са намерението му да санира 1 милион жилища до 2022 година и в същия срок 50 на сто от храната в ученическите и работническите столове да бъде биологически чиста.   

В областта на сигурността той обещава да назначи допълнително 10 000 полицаи и жандармеристи, да засили разузнаването в борбата с тероризма, за което да създаде специален генерален щаб подчинен пряко на президента на републиката; да увеличи правата на силите на реда, включително да глобяват на място за тривиални нарушения.

В ЕС Макрон иска бюджет на еврозоната, който се изпълнява под ръководството на неин финансов министър с одобрението на парламент на държавите от общата валута. Това предполага промяна на договора на ЕС и характеризира Макрон като европейски федералист. Новият президент се ангажира и с европейски фонд за отбрана и механизъм за защита на стратегическите европейски индустрии.

ЕС трябва да брани целостта и правилата на вътрешния си пазар в процеса на Брекзит както и да създаде единен енегриен и дигитален пазар, пише също  програмата на Макрон. Той смята, че бъдещето на Европа трябва да бъде начертано на събрания на гражданите в края на тази година, чийто проект да бъде приет от "държавите, които го желаят", очевидно приемайки концепцията за "различни скорости" в интеграцията на ЕС.