Точно на 13-ия ден от клетвата на кабинета "Борисов 3" и... първият протест пред Народното събрание ще е факт тази вечер. Темата е природозащитна. А поводът символично може да се нарече "вирусът #Иска Строи". По-конкретно - протестът е заради експресни законови промени, внесени от новото мнозинство на "Обединените патриоти" и ГЕРБ, с които се иска удължаване с 3 години на срока за строежи в земеделски земи по Черноморието.

 
Това бе третият поред законопроект, внесен в парламента, и първият законодателен акт на коалиционната власт на ГЕРБ и патриотите. През миналата седмица новосформираната парламентарна комисия по земеделие обсъди поправките, удължаващи сроковете за строеж и се очаква тази седмица те да влязат в пленарната зала - по спешност. От БСП нарекоха законопроекта "лобистки", докато вносителите твърдят, че бил в полза на дребните местни собственици на земи по Черноморското крайбрежие.
 
 
Протестната сбирка е обявена за 18,30 ч пред парламента под мотото "Черноморието отново под заплаха! Протест!"

Ето какво казват организаторите във фейсбук:

"Новото Народно събрание, по-конкретно "Обединените патриоти" и ГЕРБ, планират да гласуват промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които се удължава с 3 години срокът, в който могат да се застрояват земеделски земи с променено предназначение.

Тези промени ще са пагубни за значителен брой територии около Черноморието, които все още са останали диви и незасегнати от мащабното строителство там. Знаете, че презастрояването на Черноморието през последните три десетилетия стана възможно заради нарушения на множество закони.

Връщането на предназначението на земеделските земи, които не са застроени, беше възможност да се възстанови справедливостта. Трябваше да чакаме 6 години, за да влезе то в сила. Денят дойде - 23 май 2017 година. Десет дни преди това депутатите се опитват отново да бетонират нарушаването на закона."

Връщането на промяната на предназначението на земите няма да ощети дребните собственици. Мнозина от тях успяха да оползотворят земите си. Виждате го в селата и градовете по Черноморието, които се разраснаха през последните 10 години. Не са ощетени и собствениците на малки и семейни къщи и хотели – такива се построиха много за последните години. 

Промяната в закона застрашава единствено онези, които с плановете си нарушават изискванията за опазване на околната среда. Тези, чиито грандомански проекти за строеж пострадаха от кризата. Тези, които направиха заменките, взеха земите в "Натура" и ги превърнаха в урбанизирани. Това са инвеститорите в Камчийски празници, Шабла, Тюленово, Корал, Карадере, Иракли, Синеморец. Тези, които от години са над закона.
 

Призивът е да се завърши "битката за запазване на Черноморието!", а исканията на протеста - на първо място, законопроектът за промяна за Закона за опазване на земеделските земи да бъде незабавно оттеглен.

Недоволните искат още Министерството на земеделието и храните да публикува справка за всички имоти, които ще възстановят земеделското си предназначение при влизане в сила на гласувания закон на 27 май.

Трето - МЗХ да уведоми общините, на чиято територия се намират тези имоти, и да ги предупреди, че за тях не могат да издават разрешителни за строеж, преди да се извърши нова промяна на предназначението. И последно - екоминистерството и регионалните му инспекторати да бъдат уведомени за загубата на валидност на решенията за промяна на предназначението на земеделските земи с променен статут, за да не се реализират незапочнали инвестиционни намерения.