Столичният кмет Йорданка Фандъкова е спряла две от най-големите обществени поръчки за ремонти в центъра на София, показа проверка на Клуб Z. Става дума за пълния ремонт и обновление на ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Гарибалди" и "Славейков" и околните централни улици, както и за обновлението на пространствата около храм-паметника "Св. Ал. Невски", пл. "Народно събрание", градинката "Кристал" и т.н. 

Първата поръчка бе на стойност 26,3 милиона лева, а втората - 24 милиона лева. Това ги правеше два от най-мащабните и скъпи ремонти през последните години. Финансирането се очакваше предимно от оперативна програма "Региони и растеж"(2014-2020 г.).

Ремонтът на "Графа" според плановете на общината трябваше да започне през юни и да бъде готов в спешни срокове до края на годината, за да посрещне българското председателство на Съвета на ЕС - поне това бяха заявките и на главния архитект Здравко Здравков, и на кмета Фандъкова. Затова и в спряната поръчка бяха сложени срокове за изпълнение на ремонтите от 6 месеца до 450 дни - за да може част от дейностите да са готови до 1 януари 2018 г. 

През февруари в интервю за "Площад Славейков" арх. Здравков обясни, че "с цялата улица "Граф Игнатиев" трябва да бъдем готови до 2017-а, за нашето председателство на ЕС".

Прекратяването на обществената поръчка - когато и да бъде обявена нова, със сигурност ще забави старта на обновлението толкова, че вероятността ремонтът да започне, а и да е готов до края на годината, си звучи като научна фантастика. Колкото и бързо да бъде обявен нов търг...

За ремонта около "Св. Ал. Невски" беше ясно, че ще е след председателството.

И двата търга са прекратени на едно и също основание с решения от вчера,17 май - чл. 110, ал. 1, т. 9 от Закона за обществените поръчки десетина дни преди крайните срокове за кандидатстване - съответно 26 и 29 март. Мотивът е, че се изискват промени в технически параметри на търга, което би променило кръга на заинтересованите лица - тоест на кандидат-строителите, става ясно от заповедите на Фандъкова. Според документацията по поръчката от сайта на общината се разбира, че трябват промени в "технически характеристики на основни материали, подлежащи на оценка по методиката". 

"Провеждането на изрядна обществена поръчка е водещото за Столичната община и след като е установен пропуск в техническата документация, процедурата трябва да се приведе в нормалния вид.", коментира кметът Йорданка Фандъкова днес, след като се разбра за прекратените вчера с нейна заповед поръчки. 

Тя обясни, че става дума за установен пропуск в техническите параметри за един от материалите, които се е предполагало да бъдат използвани при ремонта. Според документите в сайта на общината пропускът е установен след запитване от страна на заинтересовани за изискванията към материал за настилка. 

"Важното е нещата да се правят както трябва, важно е и за хората, за софиянци, а и в случая става дума за европейски средства. Надявам се да успеем да започнем до края на годината", заяви още кметът на София. От думите й се разбра, че трябва да се избегне всеки риск от евентуални финансови корекции по еврофинансирането на ремонтите.