Майкъл Флин - бившият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп, е попречил на операция срещу "Даеш" в Сирия, разкрива американското издание "Макклачи Ди Си".

Това станало седмици преди той да подаде оставка след разкрития за негови контакти с руски официални представители.

Операцията трябвало да бъде проведена в град Ракка, "столицата" на джихадистите. Тя била в рамките на сътрудничеството между американските военни и кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), които Турция смята за терористична организация. По тази причина Анкара недоволствала от плановете.

Събитията станали още преди встъпването на Тръмп в длъжност на 20 януари. Десетина дни по-рано Сюзън Райс - съветничка по националната сигурност на тогавашния президент Барак Обама, разказала за плана на Пентагона за операция срещу Ракка с участието на ОНС. Екипът на Обама решил да се обърна към Тръмп за одобрение. Смятало се, че планът ще бъде осъществен вече при новата администрация. Майкъл Флин обаче не се поколебал на каже на Райс да отложи решението. Това означавало забавяне на акцията с няколко месеца.

Еким Алптекин наел Флин да лобира за Турция. Снимка Туитър

Позицията на съветника на Тръмп съвпадала с тази на Турция, която отдавна е против партньорството на САЩ с кюрдските отряди, отбелязва "Макклачи Ди Си".

В крайна сметка Тръмп одобрил плана за Ракка, но не по-рано от няколко седмици след уволнението на Флин.

Близо месец след оставката на Флин в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че той тайно от американското ръководство извършвал лобистка дейност в Турция, като получавал за това пари.

Още преди да бъде назначен за съветник в екипа на Тръмп, Флин бил нает от турския бизнесмена Еким Алптекин - приближен на президента Реджеп Ердоган. За лобистката си дейност Флин получил 530 000 долара. Договорът му изтекъл през ноември 2016 г.

Флин разкрил тези подробности едва в началото на 2017 г. в годишната си декларация за приходи. Тя била подадена в отдела за регистриране на чуждестранни агенти в американското Министерство на правосъдието.