Неправителствените организация са много досадни. Нищо да не правят – пак дразнят, но те непрекъснато правят нещо. С което разпалват гнева на патриотите – просто патриоти и европатриоти.

Италианските патриоти не са много различни от нашите. През последния месец направо непростими за тях са акциите на НПО в Средиземно море по спасяването на мигрантите. Независимо от данните за хиляди загинали при опитите да достигнат до бреговете на Европа, патриоти всякакви не приемат, че намесата е оправдана. Мигрантите нямат какво да правят при нас, те при всички случаи са заплаха, опасност, враг.

Един патриот с пола дори направи следната формулировка:

"Сексуалното насилие винаги е отвратителен, противен акт, но от социална и морална гледна точка е още по-неприемлив, когато е извършен от този, който иска и получава гостоприемство в страната ни.“

Валери Симеонов може да доразвие тази тези – той има необходимите умения. Та заради спасителните акции във водите на Средиземно море, тези организации бяха обвинени в поощряване на миграцията, бяха определени като „такси“-та, с произтичащите от това съмнения за скрити, нечисти цели.

Когато преди два дена Италия се събуди с грандиозен скандал, свързан с приемането на емигранти, се оказа, че между шестдесет и осемте арестувани няма нито един представител на обвиняваните неправителствени организации. Арестувани са хора, свързани с управлението и работещи за най-големия емигрантски център в Европа, намиращ се на Изола ди Капо Рицуто. Създаден от католическото братство „Милосърдие“, той дава първоначален подслон на емигранти, чийто брой варира от 600-700 до 1000-1200.

Оказва се, обаче, че основен играч в тази дейност е ндрангетата. При тази организация „милосърдие“ е последната дума, за която можем да се сетим. Това се разбира и от думите на прокурора на Катандзаро, Никола Гратери:

"Десет години незаконни дейности, при които центърът се е ръководил по мафиотски начин от фамилията Арена. От разкритията и прихванатите разговори на моменти може да ти настръхне косата. Храната не е била достатъчна, а често са давали това, с което се хранят прасетата. Получаваме представа до каква степен е позорно поведението не само на тази фамилия, но и на ръководството на „Милосърдие“ на острова“.

Арестувани са ръководителят на ордена „Милосърдие“ Леонардо Сако и местният свещеник. Конфискувани са недвижими имоти за милиони – кино, театри, апартаменти, а също луксозни яхти, коли. Орденът отрича да има нещо общо със злоупотребите, като се позовава на осемстотингодишната си история в служба на нуждаещите се, която не трябва да бъде компрометирана от подобен изолиран случай. Не знам за осемстотин години как стоят нещата, знам за кацата с мед и лъжицата катран.

През 2015 година Никола Гратери заедно с Антонио Никасо бяха в България, за да представят книгата си „Бялото злато“, посветена на контрабандата на кокаин (изд. Авлига). Посещението им съвпадна с оставката на Христо Иванов като министър на правосъдието. За Клуб Z италианският магистрат коментира тогава така този случай:

"Тъжно е, когато си тръгва човек, който може да работи за Държавата“. (Тези италианци, те все пак пишат „Държавата“ с главна буква!) А после Гратери добави: "Ако искате, мога да ви направя съдебната реформа. Безплатно.“ 

Е, офертата е в сила, въпреки заетостта на италианския прокурор. 

Още в първите дни след арестите, разкритията на италианските служби показват злоупотреби за десетки милиони. Министърът на вътрешните работи на Италия изрично настоя да се изясни дали това е наистина изолиран случай, докато председателят на Агенцията за антикорупция Рафаеле Кантоне говори за „върха на айсберг“.

Три журналистически екипа са били заплашени от неизвестни лица, докато са си вършели работата по отразяване на случая. Намесата на карабинерите е предотвратила по-сериозни действия от страна на нападателите.