Хасан Рохани официално бе обявен за новият президент на Иран от държавната телевизия, въпреки че резултатите от вота все още не са окончателно обработени.

С 99,7 на сто от преброените гласове, медиите ликуват за победата, подкрепяща усилията на Техеран за възстановяване на чуждестранните връзки. По първоначални данни Рохани получава 23,5 млн. гласа или 57% в сравнение с основния си опонент – Ибрахим Раиси, който са подкрепили 15,5 млн. души. На президентския вот е отчетена и висока избирателна активност – бюлетина са пуснали над 40 от около 56 млн. регистрирани гласоподаватели. Наложи се дори и удължаване на изборния ден вчера, за да могат гласа си да заявят хилядите чакащи на опашка граждани.

"Поздравявам ви за голямата победа на иранската нация за създаването на огромен и запомнящ се епизод по пътя на "мъдростта и надеждата", обяви вицепрезидентът Ешак Джахангири.

Хасан Рохани, 68-годишен умерен духовник, който през първия си мандат сключи ядрената сделка със световните сили през 2015 г., акцентира на вота като избор между по-големи граждански свободи и "екстремизъм". Опонентът му Раиси пък излезе пред публиката като защитник на бедните, търсещ по-твърда позиция към отношенията със Запада. Все пак Рухани и неговата революционна реторика спечелиха избирателите от работническата класа с обещания за увеличаване на облагите.

"Гласуването за него, особено в селските райони, показва, че иранският народ вече не вярва в икономическия популизъм и радикалните промени", каза анализаторът Али Ваез. "Те имат зрелостта да разберат, че решаването на проблемите в тяхната страна е в компетентното управление на икономиката и умереността в международните отношения", посочи той.

Първото постижение на Рохани бе сделката с шест сили, ръководени от Съединените щати, които облекчиха икономическите санкции в замяна на ограничаването на ядрената програма на Иран. Той получи обезщетение тази седмица, когато Вашингтон се съгласи да продължи отказа от санкциите, свързани с ядрената енергетика, като запази сделката. Изборите са в напрегнат момент в отношенията със Съединените щати, а президентът Доналд Тръмп все още заплашва да се откаже от споразумението и днес пристигна в Саудитска Арабия. 

Жените в Иран се радват на привилегията да имат право на глас.

Въпреки че Рохани бе дълбоко вкоренен в иранската политика от ранните дни на революцията, той се превърна в лице на реформистите, след като движението им бе унищожено при масовите протести през 2009 г. Изследователят по международни отношения Фоад Изади от университета в Техеран смята, че сега той може да има лост, за да настоява за повече свободи, въпреки опозицията от страна на доминираните от консерваторите съдии и служби за сигурност.

Но икономиката остава предизвикателство номер едно. Въпреки че Рохани понижи инфлацията с около 40%, след заемането на длъжността през 2013 г., цените все още нарастват с 9% процента годишно. Продажбите на петрол са се повишили от влизането в сила на ядрената сделка през януари миналата година, но ръстът в останалата част от икономиката е ограничен, а безработицата е висока - 12,5% (почти 30% е сред младите хора), съобщава БГНЕС. 

На вота на 19 май в Иран се явиха шестима кандидати. Сред тях са настоящият президент Хасан Рохани, бившият главен прокурор Ибрахим Раиси, вицепрезидентът Ешак Яхангири, кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф и двама бивши членове на правителството – ексминистърът на културата Мустафа Ага Мирсалимов и старият министър на индустрията Мустафа Хашеми Таба.