Дъщерята и внуците на Джон Ф. Кенеди споделиха видео, за да уважат рождения ден на президента, роден на 29 май 1917 година. Каролайн Кенеди и децата й споделят спомените и връзката си с един от най-емблематичните лидери в историята на САЩ.

"Той е историческа фигура", сподели Каролайн Кенеди пред CNN. "Сто години е наистина много време, но мисля, че наследството му и тези ценности са извън времето и продължават да съществуват."

Кенеди споделя истории от времето, прекарано в Овалния офис, където тя е играла на криеница под бюрото на баща си. Друга забавна история е свързана с плаването на семейството в открито море. Тя разказва как баща й и приятели му са хвърляли чорапи във водата, залъгвайки децата, че това е любимата храна на акулите.

Освен спомени от миналото наследниците на Кенеди споделят и връзката на 35-ия президент с предизвикателствата на бъдещето.

"Толкова много от проблемите, които сега са в заглавията, са започнали през 60-те години", каза Кенеди. "Изучаването на историята всъщност не е важна само за миналото, а за истинския свят, който искаме да създадем."

Внучката на президента Татяна Кенеди Шлосберг споделя, че една от определящите фигури в нейния живот, а именно дядо й, е човекът, когото тя никога не е срещала. Роуз Кенеди Шлосберг, най-голямата внучка на Кенеди, разказва, че е вдъхновена от смелостта на дядо си да посочва несправедливостите в обществото, неговия призив за действие и неговото чувство за равноправие.

"Все още сме изправени пред огромно неравенство и несправедливост - от правото на глас до нашата система за наказателно правосъдие и масовото затваряне", казва още Роуз.

Тя споделя, че дядо й би се гордял с постиженията на САЩ като нация от 60-те години насам, но също така ще бъде първият, който ще каже, че има още много работа за вършене.

Джак Кенеди Шлосберг пък споделя любимата реч на дядо си от 1962 г., в която президентът има за цел да спечели подкрепата на американския народ за програмата "Аполо", целяща да приземи първия човек на Луната.

Шлосберг допълва, че политическата платформа на дядо му се фокусира върху предизвикателства, а не обещания.

"Моето поколение ще наследи сложен свят с безброй нерешени проблеми", каза Шлосберг. "Промяната на климата е само един от тях. Това е от типа проблеми, които дядо ми би искал да реши. Той се е интересувал от околната среда, науката и технологиите. Също така той е знаел, че единственият начин да сме сигурни, че глобалните проблеми са решени правилно, е, ако Америка води света."

Шлосберг допълва, че всяко предизвикателство е възможност. Той се надява, че новите поколения ще се справят с предизвикателствата със същата енергия и преданост, които президентът Кенеди е демонстрирал преди десетилетия.

Ето и пълното видео:

Джон Ф. Кенеди е убит в Далас на 22 ноември 1963 г. на 46-годишна възраст. Той е най-младият президент в историята на САЩ – встъпва в длъжност едва на 43 години.