Джеймс Коми е работил по руски разузнавателни данни, въпреки че е знаел, че са фалшиви, съобщи Си Ен Ен, като цитира собствени източници на информация.

Това е станало по време на предизборната кампания през 2016 г. Информацията била свързана с разследването на имейлите на кандидатката на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън. И макар да знаел, че тя е фалшива, Коми - тогава шеф на ФБР, се опасявал, че ако тя стане публична, това ще подкопае разследването и самото Министерство на правосъдието.

В резултат Коми действал едностранно, за да обяви края на разследването, без да се консултира с тогавашния главен прокурор Лорета Линч. Същевременно обаче той заявил, че Хилъри била "изключително безотговорна" в боравенето с класифицирана информация. Пресконференцията му предизвикала истинска буря и била критикувана и от демократите, и от републиканците.

Коми бе уволнен изненадващо от поста си на 9 май със заповед на президента Доналд Тръмп. Той наблюдаваше разследването на руската връзка на Тръмп по време на кампанията миналото лято.

Действията на Коми, свързани с руската дезинформация, са ярък пример за начина, по който намесата на Москва се е отразявала върху вземането на решения на висши американски представители по време на кампанията.

В. "Вашингтон пост" съобщи в сряда, че тази информация била ненадеждна. Американски чиновници твърдят сега пред Си Ен Ен, че Коми и служители на ФБР знаели от по-рано, че данните били фалшиви.

Вчера временно оглавяващият ФБР Андрю Маккейб отишъл в Капитолия да обяснява, че Бюрото е било измамено, твърдят запознати. Той се срещнал с членове на сенатската комисия по разузнаването.

Руските разузнавателни данни, за които става дума, сочели, че главният прокурор Лорета Линч е била компрометирана в разследването на Клинтън. Данните описвали имейли между Дебора Уасерман Шулц - тогавашната шефка на Националния демократичен комитет (НДК) и служител от щаба на Хилъри. В кореспонденцията се казвало, че Линч ще спре разследването.

На закрити слушания пред Конгреса преди няколко месеца Коми разказал за тези имейли от руската информация и изразил безпокойство, че това може да подкопае разследването срещу Клинтън и Министерството на правосъдието като цяло. Така твърди правителствен служител.

Коми обаче не споменал пред сенаторите за съмнения в истинността на разузнавателните данни. Не е ясно защо той не участвал повече в закрити слушания.

Близки до доскорошния шеф на ФБР източници твърдят пред Си Ен Ен, че според него нямало значение дали информацията е точна. Голямото му притеснение било, че ако руснаците огласят информацията публично, нямало начин тя да бъде дискредитирана от правоохранителните и разузнавателните органи, без да "изгорят" разузнавателни източници и методи.

Най-малко на едно закрито слушане Коми споменал руските разузнавателни данни като главна причина, поради която е предприел необичайната стъпка публично да обяви края на разследването на имейлите на Клинтън. Тогава той дори не споменал други причини, за които говорил при публични слушания за действията си независимо от Министерството на правосъдието. Сред тях е тази, че Лорета Линч била компрометирана, тъй като бившият президент бил Клинтън - съпругът на разследваната Хилъри - се ксацил на нейния самолет и разговарял с нея по време на разследването.

Редица американски чиновници заявяват пред Си Ен Ен, че и до днес Русия продължава да се опитва да разпространява фалшиви информации в САЩ. Това става чрез хора на изборни длъжности и служители на американските разузнавателни и правоохранителни органи. Целта е да бъде объркано и замъглено продължаващото преследване.