"Руският президент Владимир Путин е първата, най-голямата заплаха за глобалната сигурност, дори по-голяма от "Ислямска държава".

Това заяви американският сенатор от Републиканската партия Джон Маккейн в интервю за телевизия АBC по време на обиколката си в Австралия. Помолен да оцени заплахата за сигурността в света, която представлява Путин, сенаторът казва:

"Аз мисля, че той е първата и най-важна заплаха, повече от "Ислямска държава". 

По думите на Маккейн "Даеш" "може да направи ужасяващи неща и аз много се тревожа какво се случва с мюсюлманската вяра... Но руснаците се опитаха да разрушат фундамента на демокрацията - това да променят резултата от американски избори". Маккейн казва, че няма доказателства, че руснаците са успели, но са се опитали и продължават да опитват да влияят в демократични избори, давайки пример с Франция. Той припомни и офанзивата на Русия в Украйна, давайки я като пример защо смята Путин за най-голямата заплаха: 

"Така че аз виждам Владимир Путин - който разби Украйна, суверенна страна, който оказва натиск върху балтийските страна - виждам руснаците като най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени."

Според сенатора САЩ трябва да отговорят на Москва със санкции, тъй като към момента Вашинтгон не е отговорил на опита за намеса в изборните резултатите. 

В интервюто републиканецът признава, че понякога американският президент Доналд Тръмп го прави "нервен", но и призовава оценките да Тръмп да са повече върху нещата, които прави, отколкото върху нещата, които говори. Сенаторът обаче казва, че разбира защо има хора, които се чувстват притеснени относно международната сигурност с Тръмп начело на САЩ и дава за пример започналото разследване от страна на ФБР за връзките на Тръмп с руснаците и последвалото уволнение на шефа на службата Джеймс Коми, наричайки го "скандал".

Относно твърденията, че съветникът и зет на президента Джаред Къшнър е обсъждал таен комуникационен канал с Русия, Маккейн заявява:

"Не ми харесва това, просто не ми харесва."

Попитан за отношението на Тръмп към климатичното споразумение от Париж и вероятността САЩ да го напусне, Маккейн казва, че европейските лидери са оправдано притеснени от тази възможност. Сенаторът обаче припомня и разкритикува предишния президент Барак Обама, че е подписал споразумението без да поиска одобрението на Конгреса, което позволява на президента да отмени решението. 

По въпроса със заплахата от Северна Корея Маккейн смята, че действията на Пхенян могат да се превърнат в "много сериозна криза, ако не направим всичко възможно да ги възпрем".

"Ключът е Китай. Пекин може да обуздае Пхенян", смята Маккейн. 

Ето и цялото интервю на републиканския сенатор пред ABC. Частта за Путин и Русия е около 11-ана минута