Всички парламентарни партии, освен БСП, са поискали данъкоплатците да покрият всички загуби на вложителите в КТБ, а не само тези до 100 хил. евро както е по закон. Това каза пред бТВ депутатът от БСП Румен Гечев. Според него това е станало на една от срещите по въпроса при президента Росен Плевнелиев. Очаква се стенограмата от първата среща да бъде разсекретена.

"Всички парламентарни партии искаха да се покрият парите на всички вложители. Единствено от БСП бяхме против. Няма как да се съгласим българският народ да плаща чужди сметки. Това, което се обсъжда в момента е стенограмата от първата среща. Аз съм присъствал на втората среща. Оказваше се натиск да се вземе решение всички данъкоплатци да покрием КТБ", обясни Гечев.

Според него най-важната среща е била тази в БНБ. Гечев зададе "логичния въпрос" къде са стенограмите от тези срещи. Според него на тази среща е имало натиск парламентът веднага да обяви банкова ваканция. Тя била в неделя сутринта, като идеята била парламентът да заседава извънредно в неделя следобяд.

В БСП обаче били взели решение да не свикват такова заседание. По това време шеф на парламента бе Михаил Миков. Идеята за банкова ваканция била представена от подуправителя на БНБ Калин Христов без да има никакви разчети. А настоящият финансов министър Владислав Горанов заявил, че банковата ваканция ще продължи до предсрочните парламентарн избори, които се проведоха през есента на 2014 г.