Страните от ЕС, които не изпълняват стандартите за върховенство на закона, могат да изгубят достъп до финансирането си, предаде Ройтерс.

Това е предложено от Германия като част от реформата на системата на кохезионно финансиране на Съюза. Документът, дълъг 7 страници, е видян от репортер на Ройтерс.

Такава стъпка е изключително чувствителна за някои страни, които получават пари по кохезионния фонд. Унгария и Полша, които получават значителни суми, постоянно са критикувани от Брюксел за слабите стандарти във върховенството на закона, припомня агенцията.

Документът е на германското правителство и е от 7 страници. Той съдържа широки съображения за подхода на Берлин към предстоящите преговори в Брюксел за промяна след 2020 г. на системата, по която ЕС подкрепя развитието в по-бедните си членки.

"Трябва да бъде проучено дали получаването на пари по еврофондовете може да бъде обвързано с придържането към фундаменталните принципи на върховенството на закона", се казва в документа.

Изтъква се също, че фондовете за страните могат да се окажат замразени, ако те игнорират препоръките за реформи на Еврокомисията.

Всяко такова предложение вероятно ще срещне яростната съпротива от нетните получатели на пари. Позицията на Германия като най-голям вносител в бюджета и фондовете на ЕС обаче ще има тежест във всички дискусии, отбелязва Ройтерс.

"Дискусиите за бъдещата кохезионна политика не могат да бъдат разглеждани изолирано, но трябва да бъдат проведени в контекста на бъдещата многогодишна рамка на ЕС за финансиране и ролята му в прилагането на неговите приоритети", се казва още в документа.

След като консервативната партия "Право и справедливост" взе властта в Полша през 2015 г., тя постоянно е критикувана от Еврокомисията за очевидно авторитарния си уклон, най-вече заради промените в правосъдната система.

Унгария е на нож с комисията почти непрекъснато, след като националистическото правителство на Виктор Орбан дойде на власт през 2010 г. Напоследък Будапеща е критикувана за закона за висшето образование, което според критиците е насочено срещу частния Централноевропейски университет в Будапеща.

Макар да припомня за случващото се в Полша и Унгария, в документа от Германия, видян от Ройтерс, не се споменават конкретни имена на страни, които биха могли да пострадат от подобно предложение.

Подобна на германската идея се чу вчера и от комисаря Йотингер, по време на представянето на новия бюджет на ЕК.