Френската прокуратура разследва ръководителя на предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон и министъра в кабинета му Ришар Феран по подозрение във финансови злоупотреби.

Разследването започва 10 дни преди парламентарните избори в страната, които ще определят дали Макрон ще има подкрепата на парламента за политиката си. Движението му "Напред!" трябва да спечели мнозинство, за да не се налага да влиза в коалиция с други партии, което би ограничило възможностите на президента да осъществи програмата си.

Според в. "Канар Аншене" Ришар Феран е наел офис от фирмата за недвижими имоти на съпругата си. Това се случва докато Феран оглавява здравноосигурителен фонд. Според "Монд" е възможно той да е използвал позицията си във фонда за лично облагодетелстване.

Феран, който сега е министър на териториалното сближаване, отхвърли обвиненията и заяви, че всичко, което е правил е "законно, публично и прозрачно".

Еманюел Макрон и министър-председателят Едуар Филип изразиха подкрепа за Феран. Президентът призова правителството си да прояви солидарност, но Филип предупреди, че "министър, който е официално обвинен, трябва да подаде оставка."

По време на кандидатпрезидентската си кампания Макрон обеща да не позволи конфликти на интереси в правителството си. Скандалът с министъра на териториалното сближаване се случи точно преди парламентарните избори във Франция и въпреки че за момента проучванията, цитирани от "Ройтерс", не отчитат дискредитиране на движението на Макрон, мнозинството французи смятат, че Феран трябва да си оттегли.

Франсоа Фийон и Марин льо Пен, основните конкуренти на Макрон за президентския пост, бяха замесени в корупционни скандали и това спомогна за победата на центриста в изборите..