Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн обявиха бойкот на Катар. Към тях се присъединиха Либия и Йемен. Същевременно непосредствените съседки на емирството затвориха плътно границите си и призоваха граждани на Катар да напуснат тези държави в срок от две седмици. Като причина за бойкота се посочва подкрепа на Катар за тероризма в Йемен и Сирия.

Населението на малката пустинна държава с 2,2 милиона жители е обладано от страх. Обхванати от паника, жителите на столицата Доха се презапасяват с храни и вода. Властимащите правят опити да внесат успокоение. Изолацията на страната нямало да се отрази върху всекидневието, но гражданите не вярват на подобни обещания.

Най-тиражният германски в. “Билд” е потърсил експерти, които коментират обстановката. Предлагаме ви акценти от публикацията.

На въпрос на “Билд” има ли нещо общо ескалацията с речта на Тръмп за исляма, произнесена при скорошното му посещение в Саудитска Арабия, експертът по САЩ проф. Томас Йегер отговаря:

“Да. Значителна част от речта му, която произнесе в Рияд пред десетки държавни и правителствени ръководители на мюсюлмански държави, се отнасяше до финансирането на терора. Известно е от години, че финансовото министерство на САЩ играе ключова роля при битката с терора, като стриктно следи съмнителни парични потоци в Близкия изток. Според американски разследващи плащанията се извършват чрез фондации, което се толерира от властта. Според мен Катар няма да бъде изолиран за продължителен период от време. Целта е да се постави под натиск правителството, за да може в собствен интерес да пресече тези финансови потоци.”

Според проф. Йегер в САЩ нараствал скептицизмът спрямо Катар и неговата роля в близкоизточните конфликти:

“Тази страна се причислява към държавите, които отдавна излизат на боксовия ринг, надхвърляйки рамките на собствената си категория.”

“Билд” цитира и правителствен източник в Рияд. Саудитска Арабия е преустановила всякакви дипломатически отношения с Катар, “за да опази националната си сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма”. Причината била “груби пропуски на властите в Катар през изминалите години”. Така на практика се покровителствали терористични групировки от рода на “Даеш”, “Ал Каида” и “Мюсюлманско братство”. Наред с това чрез медиите си Катар разпространявал послания на многобройни терористични групировки. Това нанасяло вреда на стабилността в региона.

Подобно било и становището на Египет и Йемен.

Възниква въпросът дали ФИФА няма да преразгледа решението Катар да е домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

На запитване на “Билд” от централата на ФИФА са били крайно сдържани. Поддържали контакт с отговорните фактори в Доха. Иначе към този момент случаят оставал без коментар.