Първанов говори за нов "малък шлем". Не съм сигурен дали играе бридж, но и там условието да направиш малък шлем са две - силни карти и умение - твое и на партньора ти. Вече се провали с "Големия шлем" и отчаяно търси някаква остатъчна възможност за игра във високите орбити.

Пет минути слава и внимание от Москва. Друго не можете да очаквате от него - нито технологични или иновативни визии за страната, нито призиви за по-плътна и смислена интеграция в ЕС и НАТО. Той си има едно поле - Русия, където се чувства в свои води.

Като предполагам какъв документ е подписан в Петербург от Теменужка Петкова и какво сънува Първанов, си личи, че отдавна не е президент и е загубил усет. 

Той все още си мисли, че големите проекти стават с "политическа воля", с политически гаранции, а не с умения и пари.

Нито АЕЦ "Белене", нито нова версия на "Южен поток" (тръба през България) са възможни без пазарите да оправдаят подобна стъпка. А сигналите оттам са твърде обезкуражаващи.

Става също и по тоталитарния метод - с ангажиране на публичен ресурс, пряко или чрез политически гаранции. Засега разчитат на "Булгартрансгаз", но компанията няма сили сама да се справи нито със структурирането на подобени проекти, нито с управлението, а не на последно място и с финансирането.

Не искам да квалифицирам надеждите за финансиране от ЕС - нулеви са, да не кажа отрицателни.

Малко по-големи са надеждите за "съгласуване" на проектите - новите трасета и усилване на настоящите - на българска, т.е. на ЕС територия, с Европейската комисия - особено на фона на подозренията към Москва и геополитическите планове чрез газови проекти. 

Пък и антимонополното разследване срещу БЕХ и двете държавни газови дружества съвсем не внася оптимизъм и основания за положителен изход. 

Вече веднъж настъпахме мотиката, като обещахме на "Газпром" нещо, което не можем да осигурим. По същия път минават и гръцките компании - правителството отказа да гарантира изпълнение на ангажименти по "осигуряването" на съгласие на ЕК на ДЕПА и "Едисън" (б.р. които подписаха споразумение за сътрудничество по организацията на южния маршрут на доставка на руски газ за Европа).

Няма как да станем газов хъб само с руски газ. Можем само да утвърдим положението си на подконтролна територия на "Газпром" - това, което някои наричаха "Газпромланд".

В нея "Булгаргаз" е филиал на "Газпром", а "Булгартрансгаз" се интересува само от договорите за пренос на "Газекспорт".

Но вероятно на тях не им пука. Затова и скачат срещу настояването на ЕК за преструктуриране на собствеността на "Булгартрансгаз", защото тези естествени монополи са ресурс срещу демокрация, срещу либерализацията и срещу диверсификацията. Играят само в полза на единствения доставчик.

Защото само с доставки на руски газ могат да намерят за себе си някаква роля на посредник - чрез "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". 

Някой много ги е излъгал, че ЕК ще даде "зелена" светлина на подобен проект, докато не докажем, че сме либерализирали пазара си, за да можем да си позволим нови количества газ от "Газпром".

...

* Коментарът на енергийния експерт Илиян Василев за Клуб Z е по повод новината, че енергийната министърка Теменужка Попова и шефът на "Газпром" Алексей Милер в събота подписаха "Пътна карта" за съвместно проучване на разширението на българската газопреносна мрежа.
По-рано днес президентът на България (2002-2012) Георги Първанов иронично поздрави Петкова за т.нар. от него "Малък шлем" - по аналогия с трите договора за руските енергийни проекти, подписани по негово време – „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене” и „Южен поток”.