Кметът на Галиче Ценко Чоков е с крачка по-близо до това да освободи кметския стол предсрочно не по собствено желание.

Административният съд във Враца разпореди на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина да прекрати мандата на кмета на село Галиче Ценко Чоков. Решението обаче подлежи на обжалване пред по-висока съдебна инстанция - тоест не е окончателно.

Магистратите постановиха прекратяване мандата на Чоков след протест на прокуратурата срещу отказа на комисията да прекрати правомощията на Чоков. Кметът е обвиняем за ръководене на банда за рекет, побои и заплахи и от месеци не изпълнява задълженията си, защото е под арест. Това не смущаваше избирателната комисия, която мотивира отказа си да отстрани Чоков с това, че той е в неплатен отпуск.

Според магистратите обаче като кмет Чоков изобщо няма право да излиза в неплатен отпуск, тъй като е работодател сам на себе си. В мотивите се посочва, че единствено платеният отпуск е "задължително и неотменимо" право, което се прилага само с уведомителен режим.

"Не може да се приеме, че лицето, избрано за кмет на населено място, осъществява функциите и на работодател, и на работник спрямо себе си. В Закона за местното самоуправление и местната администрация не се предвижда определянето на лице, което да замества кмета на кметство при отсъствието му, от което се прави заключението, че той може да отсъства само в изрично предвидените от Кодекса на труда случаи с определен срок на отсъствието му", приема съдът.

Чоков и синът му Мартин Чоков бяха арестувани в края на май 2016 г. Прокуратурата повдигна на кмета на Галиче пет обвинения – като ръководител на организирана престъпна група, както и за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. В момента Чоков все още се намира в следствения арест, където бе върнат заради показания от свидетел, че го е заплашвал, за да се откаже от твърденията си по делото.