Катар е готов за преговори с арабските страни, които прекъснаха връзките си с него, заяви въшният министър на страната

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн прекъснаха вчера дипломатическите си отношения с Катар и го обвиниха във финансиране на терористични групировки. Йемен, Либия и Малдивите също прекратиха отношенията си с Катар. Транспортните връзки на тези страни към страната също бяха прекъснати.

Катар разчита на посредничеството на Кувейт за справяне с дипломатическата криза.

Външният министър на Катар коментира пред "Ал Джазира", че мерките, предприети срещу страната ще нанесат "безпрецедентен удар" на гражданите й, но Доха няма да предприеме ответни мерки. Той смята, че "подобни различия между близки държави трябва да бъдат преодолени чрез диалог".

Турският президент Реждеп Таийп Ердоган е провел телефонни разговори с лидерите на Катар, Русия, Кувейт и Саудитска Арабия за намаляване на напрежението, предаде Ройтерс като се позова на близки до президента източници.

"Важността на регионалния мир и стабилността е подчертана в разговорите, както и значимостта на фокусирането върху дипломацията и диалога за намаляване на напрежението", споделят източниците пред Ройтерс.

Турция поддържа добри отношения с Катар, както и с накои от страните, които прекъснаха отношенията си с него. Заместник министър-председателя Нуман Куртулмус заяви, че Анкара ще помогне за потушаване на спора.

След разговор между Ердоган и руския президент Владимир Путин, Кремъл призова за диалог и компромис.

Ердоган е провел разговор с краля на Саудитска Арабия Салман и с емирите на Катар и Кувейт. Според източниците, цитирани от Ройтерс, Ердоган ще продължи опитите си за посредничество.