Парламентът няма да може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Това реши Конституционният съд, след като самият Сотир Цацаров го сезира по темата. През октомври миналата година Цацаров прати на Конституционния съд за тълкуване второто изречение на нормата на чл. 84, т. 16 от основния закон. То бе едно от малкото неща, отнасящи се до държавното обвинение в "опрасканата" в крайна сметка съдебна и конституционна реформа на предишното правителство. Текстът от основния закон гласи:

"Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика."

Въпреки че докато промените в конституцията се разглеждаха в парламента, Цацаров се бе обявил "за" въпросната поправка, след това поиска от Конституционния съд тълкуване какво могат да съдържат допълнителните доклади с цел "да се предотврати настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици".

В крайна сметка Конституционният съд е решил единодушно, че Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство, стана ясно от страницата на институцията.