„България трябва да бъде в икономическото ядро на Европа, въпреки че географски е в периферията. Пътят за това минава през еврозоната и има огромен политически смисъл“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Би Ти Ви.

Той определи като недоразумение притесненията на „бащата на валутния борд“ в България Стив Ханке, че приемането на еврото ще доведе до източване на 20 млрд. лв. от резерва.  

„Говореше се, че с влизането в ЕС, ще ни забранят и шкембе чорбата, но не съм видял то да изчезне от кръчмите“, отбеляза Дончев.

„Реформите в съдебната реформа и борбата с корупцията са перманентен процес и не могат да бъдат завършени за три месеца. Те трябва да са национален приоритет, не защото ни го е казал някой отвън, като г-жа Меркел. Това даже би било обидно“, каза още той. 

Вицепремиерът коментира и казуса със стенограмите за КТБ. По думите му и двете срещи при президента Плевнелиев от 2014 г. трябва да се разсекретят, тъй като общественият интерес в случая надделява. Но все пак изрази притеснение:

„Едно е подобна дискусия да се е водила пред медии, друго е подобна чувствителна информация в оперативен порядък да се оповестява публично. Тогава участниците в такива срещи винаги биха имали едно на ум“, обобщи Дончев.