Над 93% от избирателите в Трън гласуваха против добива на злато в района на града. Това са резултатите от местния референдум, проведен  вчера. Събитието провокира противоположни коментари  в социалната мрежа.

Според Илиян Василев трънчани остават "зелени и бедни", а резултатите от допитването напомняли тоталитаризма.

"Зелени и бедни - това са резултатите от референдума в Трън. Няма никакъв смисъл инвеститорите да си губят времето. Сега "зелените" ще им разгърнат едни алтернативни инвестиционни планове - птички, чисти води и въздух. И на сутринта - пак бедност, пак обезлюдяване, пак нищета.

Пиянството на един народ. Не са виновни само тези, които ги лъжат, а тези, които позволяват да бъдат лъгани.

Извинете, но с такъв процент гласували "против" златодобива резултатите напомнят на тоталитаризма. Но и компанията не си е свършила работата. 

Сигналът е негативен и за други инвестиционни проекти в България, защото всеки ще инициира референдум. Утре ще гласуват с референдум да се откъснат от България.

Зелените да вземат да управляват общината незабавно - с този вот те са длъжни. И да направят показно.

Зелен туризъм, скъпи екопарцели и други неща от вуду икономиката, която изповядват.

Но колко от жителите на градове донори в бюджета ще се съгласят да дават субсидии на трънчани, за да живеят? Те нямат пари - други да ги издържат. Колкото са получавали - толкова", написа Василев.

Владимир Каролев също е негативно настроен към резултатите от референдума.

"С огромно мнозинство (вкл. 40% цигани) трънчани решиха на територията на тяхната община никога повече да не се добиват каквито и да било полезни изкопаеми. Трън ще продължи 27-годишното си развитие като "зелен" град. От гледна точка на обществения дебат това е идеално решение - след морската Шабла вече имаме и планинския Трън като примери как се развиват малки общини без индустрия, без конвенционален туризъм, без рудодобив, без енергетика и без мащабно земеделие. Ще можем да ги използваме за сравнение с алтернативните пътища за развитие.

Още след два месеца ще видим какви туристически потоци са привлечени през летния сезон в тях спрямо дестинации като Панагюрище, Етрополе, Разлог, Банско, Смолян, Слънчев бряг, Несебър и т.н. Най-хубавото в демокрацията е, че получаваме именно това, което сами си поискаме."

Това написа Каролев.

Огнян Минчев обаче уважава избора на Трън. И цитира мнението на Патрик Смитьойс, холандец, който живее в града, според когото референдумът е положителен прецедент за България.

"Уважавам избора на Трън. Развитието не е синоним на няколко десетки работни места в мината срещу трудно изчислими екологични последици. Трън заслужава и по-добри перспективи за развитие и поминък. Не всички са съгласни с това - но все пак 90 на сто е внушителен резултат и категоричен избор.

Патрик Смитьойс: ПРЕЦЕДЕНТ В СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!

Днес се проведе местният референдум в Трън във връзка със златодобива в района. Резултатите са, че 90% от хората са гласували против мината, но по-важното е, че на няколко трънски села избирателната активност беше над 70% и в цялата община над 60%!!! Този референдум е прецедент за българската демокрация във всеки един аспект и много се гордея, че съм могъл да се боря наравно с трънчаните! България - новото време не е далече!"

Евгений Дайнов сподели лични впечатления.

"Вчера цял ден бях из Трънско - от тъмно до тъмно, буквално. Много добре знаят хората какво правят, какво искат и какво не искат. И за пръв път никъде не чух "много сме бедни". Наясно са със себе си и с живота си. Да ви кажа, малко са за завиждане..."

 

Малко след това Дайнов направи и втори коментар.

"Имам питане, по повод Трън (и може би - по повод предстоящия референдум за Бедечка в Стара Загора): Наистина ли радетелите на развитието си представят, че правилният начин на живот е - всички да сме по фабриките, заводите и мините? В 21-ви век?"