Бивш командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) и бивш премиер на страната, издирван от Сърбия за предполагаеми военни престъпления, печели парламентарните избори в Косово. 

Водената от Рамуш Харадинай дясноцентристка коалиция е спечелила 1/3 от гласовете при 70% преброени бюлетини, предава Ройтерс.

Следват лявата опозиционна партия "Самоопределение"  и водената от настоящия премиер Иса Мустафа коалиция с по 25%.

Предсрочните парламентарни избори бяха насрочени от Мустафа, след като правителството му загуби вот на доверие.

Победата на Харадинай, лидер на Алианса за бъдеще на Косово, ще усложни отношенията със Сърбия, която издаде международна заповед за ареста му заради предполагаеми военни престъпления. Той е изправян два пъти пред Международния трибунал в Хага и е оправдан и по двете дела. Сърбия обаче го обвинява за престъпления, които не са били предмет на процеса в Хага, и твърди, че има допълнителни доказателства за вината му. Харадинай е обвиняван за убийства и измъчване на сърби и техни цивилни поддръжници по време на Косовската война за независимост през 1998-1999 г. 

Харадинай отрича да е извършил престъпления. През 2005 г. той се отказва от поста на министър-председател, за да се изправи пред трибунала в Хага.

Харадинай е остър критик на сръбския президент Александър Вучич и предприема действия срещу съседката си, включително предоставяне на косовски паспорти на етническите албанци от Прешевската долина в Сърбия. Той заявява също, че ако Сърбия не промени конституцията си, за да премахне Косово от официалната си територия, страната ще промени картите си и ще включи в границите си територията до сръбския град Ниш.

Около 1,9 милиона граждани на Косово са регистрирани за за третите избори от обявяването на независимостта на страната през 2008 г. Близо половин милион от гласоподавателите живеят извън границите на страната.

Избирателната комисия обаче отчете 41,5% избирателна активност, най-ниската от обявяването на независимостта от Сърбия през 2008 г. Според анализатори причината за това е разочарованието от липсата на икономически напредък  и високото ниво на корупцията. 

Приоритет за бъдещото правителство ще бъде да намали безработицата, която достига 30%, и да намали напрежението между Косово и Сърбия - важно условие и за двете страни, което трябва да бъде изпълнено, преди да могат да се присъединят към ЕС.

"Гласоподавателите показаха, че вярват в нашата коалиция", кометира Рамуш Харадинай. "С този резултат ние сме задължени да образуваме правителство и ще го направим."

След образуването на нов съд в Хага, известен като Специализирана камара, който разглежда престъпленията на бившите членове на АОК, Харадинай може да бъде съден още веднъж за военни престъпления, коментира "Политико".