Изненадващо днес беше отложен процесът пред берлински съд срещу българския гражданин от цигански произход Светослав Стойков (28 г.). Причината е искане на защитата да бъде отстранена съдебна заседателка, изказвала се срещу мигранти и ксенофобия.

Процесът беше отложен за идния вторник още преди да бъде прочетен обвинителния акт.

Стойков беше подведен под отговорност заради брутална атака срещу 26-годишна жена на 27 октомври 2016 г. На станцията на берлинското метро “Херманщрасе” в проблемния квартал “Нойкьолн” той я ритна в гръб по стълбището към перона. Това доведе до счупване на ръка и наранявания по главата.

Пострадалата не се яви днес в съда.

Според обвинителния акт Стойков ще отговаря за нанасяне на тежка телесна повреда. Заплашва го затвор до 10 години.

След бруталната постъпка Светослав Стойков потъна в неизвестност. Полицията разпространи видео от метростанцията с призив който познава престъпника, да се обади.

Оказа се, че циганинът е заминал за Ница. След няколко дни престой е взел автобус обратно за Берлин. Той е бил разпознат от пътник, който е подал сигнал в германската полиция. Така Стойков беше задържан на 18 декемри на Централната автобусна гара в Берлин.

Съдебното му досие в Германия до този момент е било чисто. У нас обаче е бил регистриран като крадец и шофиране без шофьорска книжка.

Стойков е от Добрич, но с постоянен адрес в цигански квартал на Варна. По непотвърдени данни живее с Цветанка, от която има две деца. Жената работи в български ресторант в Берлин, а за децата се грижат нейните родители в Добрич.