Макар българите да са най-бедни в ЕС, това не ги спира да си купуват автомобили, сочат данни на Евростат, публикувани днес. 

Според европейската статистическа агенция на всеки 1000 българи над 400 притежават автомобил. Спрямо средното за ЕС това е ниско - в Евросъюза всеки втори има своя кола (497/1000№ - но ни поставя над държави като Словакия, Хърватска, Латвия, Унгария и Румъния.

Лидер е Люксембург, където 661 от хиляда имат кола.

Важно е да се отбележи, че статистиката отразява само пътническите лични автомобили, а не специализираните, товарни или тези от градския транспорт. Анализът е базиран основно на данни от 2015 г.

Макар България и да е една от държавите в ЕС с най-застаряващ автопарк, все повече хора купуват нови автомобили, сочат данни на Асоциацията на производителите на автомобили у нас.

За целият Съюз продажбите на нови коли за май нарастват със 7,6%, а за годината - 5,3%. Имаше кратък спад през април, но сега ръстът продължава. През миналия месец България беше на трето място по ръст в ЕС, с ръст на регистрациите с 20%, през май движението нагоре е по-плавно - с 4,6%.

През май в целия ЕС са купени 1,38 млн. нови автомобила, като най-сериозен е ръстът в Германия, Испания, Франция и Италия - очаквано най-големите икономики. Във Великобритания обаче се отчита спад с 8,5%.

У нас от януари до май тази година са продадени 11 543 нови коли, с 16,3% повече от същия период на 2015 г.