Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което иска да си върне паметника на Бузлуджа. 

В него се посочва, че с постановление № 731/30.09.2011г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс на връх "Бузлуджа".

Още през 2011 г. БСП поиска собствеността на паметника да бъде прехвърлен на партията и това бе одобрено с решение на първото правителство на Бойко Борисов.

В него пише, че се възлага на областния управител на Стара Загора да прехвърли имотите с договор на партията и да ги отпише от архивите на частната държавна собственост.

До смяна на притежанието обаче така и не се стигна.

Монументът все още частна собственост на държавата по силата на акт от 2006 г. 

През 2015 г. Борисов покани БСП заедно да спасяват чинията на Бузлуджа. Премиерът тогава бе гост на традиционния празник на розата, който се провежда за 113-и път в Казанлък. 

"Дадоха ми проект за Бузлуджа, ще дам и на БСП да го видят, ако искат да направим нещо заедно, за да предотвратим разрухата там", коментира той. 

По изчисленията му това ще струва на държавата около 2,5 млн. лв.

В края на мандата си служебното правителство на Огнян Герджиков обаче предложи отмяна на "подаръка" за левицата от Бойко Борисов и регионалният министър Спас Попниколов внесе предложение държавата да си върне правото на собственост.

От протокола на заседанието на служебния кабинет впоследствие стана ясно, че то е оттеглено.

Наскоро бе лансиран проект Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа".

Всяка година на 30 юли БСП провежда традиционния си събор на върха. Паметникът - официално дом-паметник на БКП, е издигнат през 1981 г., но в последните десетилетия не се поддържа, руши се и вече е опасен за посещения.