ЦСКА-София със сигурност няма да играе в турнира Лига Европа, стана ясно днес. Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана е отрязал "червените", които обжалваха решението на УЕФА да не ги допусне до надпреварата заради 3-годишното правило за нов клуб.

ЦСКА публикува на официалния си сайт съобщение със следния текст:

"Днес КАС отказа да наложи предварителни обезпечителни мерки по заведеното от страна на ПФК ЦСКА дело срещу УЕФА. По този начин КАС отказа за издаде заповед за незабавно връщане на ЦСКА в Лига Европа. Юридическият екип на ЦСКА очаква да получи утре мотивите за решението, след което ще ви информираме подробно за следващите мерки, които ще предприеме клубът в защита на своите интереси."

По-късно днес бе разгласено и самото решение на КАС:

"ЗАПОВЕД

Председателят на апелативното арбитражно отделение на КАС определи, че:

1. Второто искане за спиране на изпълнението на решението на администрацията на УЕФА от 29.05.2017, което е заведено от ПФК ЦСКА-София ЕАД на 19.06.2017 по делото CAS2017/A/5177 ПФК ЦСКА-София ЕАД срещу УЕФА, е отхвърлено.

2. Второто искане за налагане на обезпечителни мерки, , което е заведено от ПФК ЦСКА-София ЕАД на 19.06.2017 по делото CAS2017/A/5177 ПФК ЦСКА-София ЕАД срещу УЕФА, е отхвърлено.

3. Разходите по настоящата заповед ще бъдат определени в окончателната присъда или всякакво друго окончателно решение по настоящия арбитраж.

Лозана, 26 юни 2017

Корине Шмидхаузер

председател на апелативното арбитражно отделение"

Така вече е окончателно ясно, че "Дунав" (Русе) заема мястото на ЦСКА и ще играе срещу водения от Димитър Димитров-Херо казахстански тим "Иртиш" в първия предварителен кръг. 

По-рано днес, преди да стане ясно становището на КАС, ръководството на "Дунав", начело с изпълнителния директор Ивайло Петков, даде пресконференция, на която внесе яснота по казуса с Лига Европа.

"След като се класирахме на четвъртото място в крайното класиране на Първа лига на 15 юни получихме мейл от УЕФА с акаунт за картотекиране на футболисти за участие в турнира за Лига Европа, започна бившият национал. - Имаше и съответно запитване дали имаме готовност да участваме. На 19 юни картотекирахме футболистите си и изпратихме писмо, че сме съгласни и имаме готовност да "участваме в първия предварителен кръг, при положение че бъдем поканени от УЕФА. Бяхме включени в жребия за първия предварителен кръг и изтеглени да играем с "Иртиш" (Павлодар)."

След това Петков добави факт, който има ключово значение по сагата с ЦСКА-София:

"На 23 юни получихме писмо с покана за участие в дело на ЦСКА срещу УЕФА. Отказахме. Днес има дело в КАС на ЦСКА срещу УЕФА, по което "Дунав" е страна. До края на деня трябва да излезе официално решение на съда. Искам да изразя благодарност от името на клуба на Георги Градев и неговата адвокатска кантора "СИЛА" за съдействието, което ни оказва по казуса. Държа да подчертая още, че излязлото по медиите писмо не е това, което официално сме изпратили до УЕФА. Ние сме свършили каквото трябва, за да защитим интересите на "Дунав", без да намесваме и коментираме друг клуб или БФС. Сега чакаме официално решение по този въпрос и се готвим за мачовете ни с "Иртиш"."