Уволненият от министър Лиляна Павлова, а след това възстановен от премиера Бойко Борисов директор на НДК Мирослав Боршош се оттегля от управлението на НДК. Решението му е да не бъде изпълнителен директор на Двореца, докато текат проверките за начина на управление. 

Ето и изявлението, разпространено от НДК:

В последните дни сме свидетели на безпрецедентна  атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към  Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България. Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен.

Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока.

Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно. Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата.

Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента. Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи. 

Хронологията дотук накратко

В понеделник министърката на председателството на България на съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова уволни Мирослав Боршош и подготви смяна на целия екип в управлението на Двореца. Мястото на Боршош трябваше да заеме шефът на Съвета на директорите Борислав Велков, а неговия пост отиваше при началника на кабинета на Павлова Таня Митова.

Мотивите на министърката, която неотдавна с решение на Министерският съвет бе станала принципал на дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД, бяха, че има нарушения при управлението му.

 
Директорът на НДК отвърна в изявление във фейсбук:
"Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона."
Ден по-късно - във вторник, след среща при премиера Бойко Борисов бе обявено, че Боршош е възстановен на поста изпълнителен директор на НДК и нещо повече - Лиляна Павлова повече няма да е принципал на дружеството, а то отива на подчинение на Министерството на културата. Формално решението бе взето на редовното заседание на Министерския съвет в сряда.
 
 
Решението предизвика благодарности и от министърката, и от Боршош и бе предшествано от остра и масова реакция в културните среди срещу уволнението.
 
Темата продължи с политически реакции. БСП поиска анкетна комисия да провери целия казус - и твърденията на Лиляна Павлова за лошо управление, и тези на директора на НДК за натиск при обществени поръчки. Тази комисия бе гласувана днес от Народното събрание, този път и с подкрепата на депутатите от ГЕРБ.
 
 
Междувременно се оказа, че прокуратурата води разследване, което съобщи самата тя, въпреки че традиционно не съобщава текущите си работи. Този път, стана ясно от съобщението, решила да обяви действията си "по повод множество запитвания от представители на медиите".