През 80-те и 90-те беше бумът на конзолите - първите устройства, направени специално за виртуални игри, които с демокрацията се появиха, макар и малко и в България. Въпреки ограниченията на технологиите някои студиа създадоха аудио-визуални шедьоври, оценени не само от децата.

Да играеш тези игри днес обаче е много трудно, ако не пазиш раздрънканото пластмасово тяло на някоя Sega Mega Drive. Основна причина за това е т.нар. обратна съвместимост - новите устройства не могат да подкарват старите игри. Така бе дълги години, като находчиви програмисти разработиха специални програми - емулатори, които обаче не работят винаги добре.

Някогашният гигант в конзолите Sega обяви преди дни проект за пресъздаване на огромна колекция от класическите им заглавия за мобилни телефони. Да подкараш древния таралеж Соник да се затъркаля на компютърен екран е сложна задачка, но на екрана на смартфон е далеч по-лесно.

Вече са излезли общо 5 заглавия, напълно безплатни както за Android, така и за Apple телефони. Това са класическият Sonic The Hedgehog, платформърът Kid Chameleon, бойните игри Comix Zone и Altered Beast и класическата японска ролева игра Phantasy Star II. И макар светкавичният син таралеж да е достъпен вече в десетки смартфон игри, много други популярни заглавия, спортни, шуутъри, дори някои от първите стратегии ще бъдат публикувани в колекцията Sega Forever. Можете да следите какво ще бъде пуснато на специалния сайт forever.sega.com.

Дори и да не сте опитвали тези стари конзолни игри, те всъщност идват в магазините за апликации сред много свои клонинги - множество от популярните заглавия днес са базирани на тях в една или друга степен. Да, дори Pokemon Go.