БСП застава категорично зад кмета на Асеновград Емил Караиванов. Тов заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя допълни, че не приема само кметът да носи отговорност за напрежението между българи и роми в града.

"Категорично не приемаме опитите да се прехвърли вината и отговорността само върху кмета на Асеновград. Проблемите, които там има, са национални. Не са за първи път. Сам кмет без национална политика по тези въпроси няма как да се справи", заяви лидерът на БСП.

И допълни, че когато няма държава, народът се самоорганизира.

"За нас решението се състои в две думи – справедливост и правила. Без да настройвам една общност от български граждани срещу друга, все пак правилата и законите в България да важат за всички еднакво и всички да ги спазват еднакво. Не е справедливо едни да са изрядни, да си изпълняват правата и задълженията, другите да разчитат само на права", заяви Нинова.

Тя заяви, че правителството е избрано от 2 месеца и за този период премиерът Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. А държавата всекидневно се раздира от скандали, създадени от управляващите. Нинова изтъкна, че правителството все още няма управленска програма.

"Вместо след изборите да се внесе една стабилност, сигурност и да се гарантира развитие, нестабилността се задълбочава. Искаме държавата да се стабилизира, председателството, което сме обявили за приоритет, да мине авторитетно и спокойно и да се работи по всекидневните проблеми на хората", заяви Нинова.

Според нея Борисов се е срещнал с президента Румен Радев в опит да се потуши напрежението и е влязъл в ролята на доброто ченте.

"За нас истинският измерител на това имат ли воля да работят за националната сигурност е дали се изпълняват решенията на КСНС при президента, дали има конкретни действия. След като изтекоха срокове и не направиха нищо по тези решения, оценяваме, че това е просто ход да се намали напрежението между институциите, но без да се свърши реална работа по тема сигурност", коментира Нинова.