Софийската градска прокуратура е разпоредила проверка на дружеството "Селект Трейд", което стопанисва веригата магазини "Пикадили", съобщиха от държавното обвинение. 

Тя е по сигнал на инициативен комитет от бивши служители във фирмата, които от месеци чакат да им бъдат изплатени заплатите. 

В рамките на проверката МВР ще изиска информация от Националната агенция за приходите за броя осигурявани, работещи на трудови договори от началото на 2015 г. до февруари 2017 г., както и какви осигурителни вноски са внасяни. 

Поискана е и информация от инспекцията по труда за извършваните проверки през последните две години. 

От февруари т.г. "Пикадили" е в процедура по несъстоятелност, а в края на март веригата бе принудена да закрие всичките си магазини заради дългове към Инвестбанк от 2015 г., неизплатени суми към доставчиците, наемодателите, персонала и държавата, които възлизат на над 80 млн. лв.

Тогава работниците бяха принудени да се самосъкратят по чл. 327 ал.1 т. 2 от Кодекса на труда. Те разпространиха жалба, в която се настоява да им бъдат изплатени изработените заплати и да им бъдат внесени здравните и пенсионни осигуровки. 

В писмо до институциите служителите обявявиха, че свикват протест пред Народното събрание на 11 юли.

"Разпоредено е на служители на МВР да бъдат снети писмени обяснения от служителите, от лицата, управляващи и представляващи „Селект трейд“ в периода от 01.01.2015 г. досега и лицата, управлявали и представлявали „Пикадили“ в периода от 01.01.2015 г. до 20.02.2017 г., както и от лицата, водели счетоводствата на търговските дружества", пише в съобщението на прокуратурата. Срокът на проверката е 30 дни.