Трима министри - вицепремиерът Томислав Дончев, министърката на председателството на България на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов, ще са "на разпит" днес в парламента. За ранния следобед е насрочено първото заседание на временната анкетна комисия на Народното събрание за "установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз".

Дончев бе принципал на дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД в предишния кабинет "Борисов". С едно от първите си решения правителството "Борисов 3" прехвърли собствеността към министър Павлова. След гръмването на т.нар. НДК-гейт, в който изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош първо беше уволнен от Павлова, после - възстановен по нареждане на Бойко Борисов, а след това се оттегли сам, докато текат проверките, НДК бе отнет от Павлова и връчен за управление на Министерството на културата.

Така "разпитът" днес ще е за тримата последователни принципали на дружеството, чиито разходи ще бъдат нищени под лупа. 

Междувременно в хода на сагата стана ясно, че по случващото се в НДК работи и прокуратурата, която уведоми за това "поради множество запитвания".

От финансовите отчети на дружеството пък се разбра, че то е на загуба от години.

Самата временна комисия в парламента по случая бе поискана от БСП, а създаването й бе подкрепено от ГЕРБ. Когато Павлова уволни Боршош, се разбра от думите й, че текат проверки по управлението на Двореца и харченето на парите, целево отпуснати за ремонт на сградата, която ще е основният домакин на събитията от председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема от 1 януари 2018 г. До момента не е ясно дали одитите са приключили.

В момента НДК се управлява от нов изпълнителен директор и съвет на директорите, назначени от министър Боил Банов. 

 
Новият стар председател на съвета на директорите на НДК Борислав Велков бе и човекът, който след възстановяването на Боршош от премиера Бойко Борисов пусна снимки, за които твърди, че са от (нечий) писмен разговор, провеждан със служител на НДК. В тях се говори за "спускане" на точки как да се гласува при класирането на офертите за изпълнител на ремонта на НДК. Служителят на име Иван Беров категорично отрече да е водил подобни разговори и нарече изнесеното манипулация.