С 12 гласа "за", 1 "против" и 5 въздържали се парламентарната правна комисия прие на първо четене днес промените в Закона за съдебната власт на управляващите. Те забраняват магистратските организации да бъдат финансирани от друго освен членски внос и дарения от самите членове, което на практика орязва всякаква възможност за поддържане от чужди организации.

Според управляващите, тези промени са гаранция за независимост и изолиране на магистратите от външна намеса.

"Този законопроект цели да започне процес на връщане на доверието на гражданите в съдебната система", изтъкна депутатът от "Обединените патриоти" Християн Митев.

Очаквано, от съсловните организации - Съюзът на съдиите, Съюзът на адвокатите и Съюзът на юристите още преди дни се обявиха остро против законопроекта. 

Единственият против законопроекта бе депутатът от БСП Крум Зарков, който откри дискусията. Останалите депутати от левицата гласуваха "въздържал се".

"Това, което намирам за концептуално сгрешено, е по отношение на правото за сдружаване и тяхното финансиране. Струва ми се, че законопроектът е неясен. Забраната е радикална и слабо обоснована", отбеляза той. 

Според него тези, които финансират съсловните организации, са признати за легитимни от българския закон и съответно не следва да бъде ограничавано какво решават да финансират. 

"Дали се финансира от фондация или от дарение, ако тя може да влияе на вътрешното убеждение на магистрата, то той е в нарушение на Закона за съдебната власт, клетвата, която е положил. Но това няма общо с финансирането на организацията. Дали тя е магистратска или водно-рибарска няма никакво значение. Въпросът е дали тези организации изпълняват целите, които са създали. А тези цели са признати за легитимни от българския закон", заяви той.

Според председателя на комисията Данаил Кирилов в случая става въпрос за нужда от прозрачност. 

"Ние още миналата година питахме - кажете, осветлете си проектите, да видим в какво участвате? Като се борите за публичност, пуснете прожекторите", заяви той. 

И добави, че НПО-та изслушвали някои от кандидатите за ВСС от парламентарната квота в "софийски хотели".

Християн Митев пък даде пример - какво става със съдия, който разглежда дело, в която например страна е организация от Холандия, финансирала проект на Съюза на съдиите? Никой не му подсказа очевидния отговор - че си прави отвод.

Неочаквано по време на дискусията Кирилов се оплака, че е получил имейл с гриф "спешно запитване" от "някаква секретарка" от Европейската комисия само няколко часа след внасяне на законопроекта, което питало с каква цел са промените в закона.

"Кой ми го праща, в какво качество да му отговарям?" запита той.

Зарков му възрази, че това е напълно нормално:

"За вас все едно е новина, че ние от 10 години сме под мониторинг. Какво ви учудва това съобщение?"

На заседанието присъстваше и зам.-министърката на правосъдието Десислава Ахладова-Атанасова, която се включи в дебата само с едно изречение - че Министерски съвет предлага ограничението за външно финансиране да не важи за европейски средства - идея, предложена първо от главния прокурор Сотир Цацаров.

Кирилов потвърди, че ГЕРБ ще внесат подобна промяна между първо и второ четене.

Друго ключово предложение предвижда членовете на Висшия съдебен съвет да получат "кариерен бонус" в края на своя мандат - да имат право да заемат по-висока позиция, връщайки се в магистратските среди, от тази, на която са били преди да влязат в съвета. Обяснението е, че докато магистрат работи във ВСС, той на практика губи време от кариерата си и изостава от своите колеги, затова трябва да бъде компенсиран. Тази тема на практика не бе засегната днес на дебата, като единствено Крум Зарков от БСП отбеляза, че това е ненавременно, след като в момента тече процедурата по избиране на нови членове.

"Българският парламент трябва да се съсредоточи върху това кои хора избираме и как те ще работят докато те са членове на ВСС, а не какво ще правят след това", заяви той, но отбеляза: "Мога до известна степен да разбера предложението."

Премиерът Бойко Борисов се обяви за това магистратските организации да не бъдат лишавани от финансиране по проекти на ЕС. Тази позиция изразява министър-председателят Бойко Борисов в отговора си до председателя на Съюза на юристите в България Владислав Славов във връзка с промените в Закона за съдебната власт, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов отбелязва, че е препоръчал на министъра на правосъдието Цецка Цачева да влезе в диалог с народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ, за да обсъди с тях възможностите за внасяне на поправки между първо и второ четене на ЗИД на Закона за съдебната власт, така че да отпадне забраната за магистратските организации да ползват различни европейски програми и фондове.