Любимият на много деца герой Мечо Пух беше забранен за споделяне в социалните мрежи от китайските власти. Причината - описаното в книгата на Алън Милн "мече с много малко мозък" често е сравнявано с китайския президент Си Цзинпин.

Изображенията на Мечо Пух, които са качени преди, все още са достъпни в социалната мрежа Weibo, но при опит да се публикува коментар, в който се споменава героят, се появява съобщение за грешка, съобщава "Гардиън". Според съобщението, текстовете не могат да бъдат качени, защото "съдържанието е незаконно".

Стикерите с героя също са премахнати от приложението WeChat.

Сравненията между Си Цзинпин и Мечо Пух за пръв път се появяват в социалните мрежи през 2013 г., когато снимка на президента и американският му колега Барак Обама се разпространяват заедно със изображение на Пух и Тигъра.

През 2014 г. пък беше популярно сравнението между Си и японския премиер Шиндзо Абе и Пух и Йори.

Най-цензурираното изображение в Китай за 2015 г., според портала за политически анализи "Global Risk Insights", е колаж на снимка на президента в парадна кола и изображение на играчка Мечо Пух в кола.

След като откриват новите ограничения, много китайски потребители проверяват докъде стигат границите - появяват се публикации на известни фрази на Мечо Пух.

"Горкият Пух. Какво е направило това очарователно мече, фен на меда, за да провокира някого?", пише потребител в социалната мрежа Weibo.

Докато в други страни сравения като това между Си Цзинпин и Мечо Пух са смятани за безвредни, в Китай положението е коренно различно, коментира анализаторът на Би Би Си Стивън Макдонъл.

Той коментира и други методи за цензуриране на онлайн съдържание, които китайските власти използват.

Значителна част от китайските граждани например не са чували за дисидента Лиу Сяобо - нобелов лауреат, който почина преди дни.

Макдонъл разказва, че при опит да се напише името на Ли в разпространеното приложение Wechat, съобщението се отбелязва като изпратено, но получателят не го вижда. Wechat е собственост на частна компания, но както повечето технологични гиганти в Китай, тя се придържа към правителствената политика.

През есента в страната ще се проведе конгрес на управляващата комунистическа партия, който трябва да маркира началото на следващия мандат на Си Цзинпин. А сравненията с героя на Алън Милн не помагат за изграждане на безупречен образ на авторитетен държавен глава, какъвто Китайската комунистическа партия иска за президента.