Носителят на Нобелова награда за мир Лиу Сяобо почина на 61-годишна възраст, предаде Би Би Си.

Лиу, който бе сред най-отявлените борци за демокрация в Китай, е починал в болница в североизточната част на страната след усложнения от рак на черния дроб. Активистът бе освободен от затвора миналия месец, където излежаваше 11-годишна присъда, след като бе диагностициран с коварната болест.

Китайските власти поставиха Лиу под запрещение през 2009 поради обвинения в "подривна" дейност, свързани с призивите му към подобряване на демокрацията в страната. Лиу така и не получи Нобеловия си приз, тъй като той му бе присъден през 2010 година, когато вече бе в затвора. 

В дните след освобождението на Лиу той бе посетен от немски и американски доктори, които твърдяха, че мъжът е способен да пътува в чужбина, където да бъде лекуван, но китайски медици настояха, че болестта му го принуждава да остане в страната. По този начин властите в Пекин осуетиха желанието на умиращия да се лекува в друга държава.

Кампанията на Лиу Сяобо, целяща да освободи задържаните по време на протестите на площад "Тянанмън" през 1989 г., го прати в трудов лагер за три години през 90-те.

От 2010 г. насам пък по неизвестни причини съпругата му Лиу Ся бе поставена под домашен арест. Двамата се събраха замалко отново едва в последните дни от живота на Лиу Сяобо.